05.05.2024

Повалення пам’ятника Леніну у Тернополі – початок декомунізації в Україні: в місті пригадали події 1990-го

Ваша реклама

30 років без пам’ятника Леніну. На початку 90-х Тернопіль став першим обласним центром в Україні, де почали зносити пам’ятники комуністичних вождів.

Учасники тих подій кажуть, спочатку рішення потрібно було ухвалити юридично.

Юрист, який писав рішення про демонтаж пам’ятника Леніну Петро Грода пригадує, тоді підготував документ, зібрався виконком та було зроблено опитування, шляхом особистих підписів на звороті. В такий спосіб і прийняли рішення про його знесення.

Попри настрої центральної влади і резонанс навколо цієї події – пам’ятник таки знесли.

Тернополяни пригадують, розуміли, що в будь-який момент їм могли завадити це зробити, та місцева поліція стала на сторону народу.

Політв’язень, громадсько-політичний діяч Ігор Олещук розповідає, що ситуація була дуже складною, адже, зауважує, тоді в лісі були напоготові 200 озброєних спеціпризначенців.

На акцію біля місця, де раніше стояв пам’ятник Леніна, прийшли десятки небайдужих тернополян. Серед них є і учасники подій на сході України. Військові кажуть, повалення пам’ятника стало новою сторінкою в історії нашого краю і цілої країни.

Учасник бойових дій на сході України, представник Громадського руху “Захисти Україну” Валерій Тихий каже, це був початок важливих історичних подій та усвідомлення української незалежності.

Окрім знесення пам’ятника Леніну, у 90-х в Тернополі почали перейменовувати вулиці. Мешканці міста та активісти кажуть, ці події можуть слугувати прикладом сміливості та відваги для теперішніх поколінь.

Секретар міської ради Віктор Шумада зауважив, що у той час, містяни об’єдналися та змінили хід історії Тернополя і хід історії України. Власне, каже, процес декомунізації завершився у 2015 році, та для цього потрібно було пройти два майдани і повинна була розпочатися російсько-українська війна.

Зараз же,  на місці пам’ятника Леніну знаходиться інший – королю Данилу Галицькому. У самому ж місті вже давно не залишилося постаментів, вулиць чи проспектів названих на честь комуністичних вождів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,