26.04.2024

Порушення “режиму тиші” на Донбасі: в ООН закликали “скласти зброю та розпочати конструктивний діалог”

Креатор буд

Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликає продовжувати дотримуватися припинення вогню заради безпеки громадян України. Про це йдеться у відповідній заяві, яка є у розпорядженні УНН.

“З моменту набуття чинності домовленостей про припинення вогню 27 липня минуло шість тижнів. Це найдовший період відносної тиші на сході України з початку конфлікту. Я повторюю заклик Генерального секретаря ООН до всіх залучених сторін дотримуватися узгоджених умов припинення вогню та спрямувати зусилля на захист цивільного населення, яке найбільше страждає від бойових дій”, – йдеться у заяві.

Зазначається, що Лубрані пересвідчилася під час поїздки в Донецьку та Луганську області цього тижня, що гуманітарні потреби все ще залишаються значними та ще більше загострилися внаслідок пандемії COVID-19 та пов’язаних із нею протиепідемічних заходів.

“Проте я також побачила значну підтримку та високу оцінку домовленостей про припинення вогню серед людей, які проживають по обидва боки “лінії розмежування”, які сподіваються, що воно триватиме й надалі. Сьогодні, як ніколи, потрібно скласти зброю та розпочати конструктивний діалог, щоби приділити більше уваги подоланню впливу коронавірусної хвороби та її соціально-економічних наслідків. Необхідно докласти всіх зусиль, щоби припинення вогню продовжувалося, оскільки воно потрібно стільком людям, які втомилися від конфлікту”, – резюмували в ООН.

Як повідомлялося раніше в УНН, на Донбасі під час обстрілу бойовиків 6 вересня загинув український військовий. Також перед цим в ООС на 42-й день дії повного і всеосяжного режиму припинення вогню зафіксували перші порушення з боку бойовиків.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,