23.04.2024

Порушення конституційних прав: підприємці Тернополя готові захищати себе у суді

Креатор буд

Не зупиняти потягів, не закривати закладів освіти, дозволити працювати підприємцям у різних сферах – таке звернення до керівництва держави із підписами принесли до обласної держадміністрації тернопільські ФОПи.

Від сьогодні Тернопіль у «червоній» зоні. Це передбачає закриття шкіл, а також не продовольчих магазинів, салонів краси, фітнес-центрів, кафе та ресторанів. Але як вижити за таких умов – ніхто не каже, тому тернопільські підприємці шукають компроміс із владою.

Заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації Ігор Гайдук зазначив, що місцеві комісії не можуть послаблювати карантин – лише посилювати. Звернення підприємців, запевнив, опрацюють і підніматимуть питання перед керівництвом держави.

Від ОДА підприємці пішли до міської ради. Тут кожен  представляє свою галузь – заклади освіти, ринок, магазини, салони краси, фітнес-центри, центри здоров’я, кафе і ресторани.

Начальник управління правового забезпечення ТМР Олександр Печіль зауважив, що Конституційний суд вирішив, що обмеження на підприємницьку діяльність не може відбуватися на підставі підзаконного акту, яким є постанова Кабміну. Тобто, заборонити працювати підприємствам можна лише в режимі воєнного або надзвичайного стану. Такого у країні немає, тому змушувати підприємців зачинятися – це порушення конституційних прав, переконаний фахівець.

Представники бізнесу запевнили – дотримання карантину на діючому рівні дає свої результати і закриватися їм просто не доцільно. А відтак посилювати обмеження не варто. Та у правоохоронних органах кажуть, що санітарних норм дотримуються у Тернополі далеко не всі.

Заступник начальника Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області Іван Рибчак розповів, що найбільша проблема – речовий ринок, де, каже, практично всі працівники – без масок. Також вимог карантину не дотримуються заклади харчування, як працюють після 22.00, а от невеличкі магазини виконують вимоги карантину чи не найкраще, зазначив Іван Рибчак.

Як підсумок – у Тернополі не забороняють підприємцям працювати, але важливо всім дотримуватися карантинних норм – маски, перевірка температури, прибирання відповідно до графіку та інше.

Голова ГО “Підприємці Галичини” Ольга Шахін розповіла, що робоча зустріч у міській раді була дуже конструктивною. Тож, прийняли рішення, що економіка не має зупинятися, а підприємці повинні навчитися жити у нових реаліях і дотримуватися усіх санітарних норм. Відповідно ж до статті 42 Конституції України – кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Ольга Шахін додала, що громадська організація «Підприємці Галичини» подає позов на уряд, щоби скасувати «червону» зону, тому що це, каже, не відповідає Конституції і порушує права підприємців.

Додамо, що міські голови Тернополя, Івано-Франківська та ряду інших міст подали позови до Окружного адміністративного суду Києва на Кабінет міністрів з вимогою скасувати незаконні, на їхню думку, карантинні обмеження.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,