04.05.2024

Журналісти Тернопіль1 дізнавались, як стати донорами крові

Ваша реклама

Через коронавірус у Тернополі зменшилася кількість донорів. Медики  кажуть, минулого тижня зголосилися здати кров близько 50 людей, раніше ж ця цифра була втричі більшою. Журналісти каналу Тернопіль1 вирішили здати кров, а заодно показати нашим глядачам роботу обласного центру служби крові.

Перший етап – температурний скринінг (через епідемію) та оформлення картки донора. Після узгодження всіх деталей верхній одяг треба залишити в гардеробі та взяти спец-взуття. Тоді розмова з терапевтом і вимірювання артеріального тиску. До речі, при найменших відхиленнях від норми здати кров вам не дозволять.

Після оглядів у лікарів визначають групу крові, відповідну позначку залишають в картці донора. Наступний етап – невелика солодка пауза, аби уникнути різкої зміни артеріального тиску, і лише тоді – власне сама здача крові. Але, як виявилось, те, що ви цілком здорові і не маєте жодних протипоказань ще не гарантія того, що ви зможете стати донором. До прикладу, нашій шеф-редакторці Юлі Валах, на жаль, сьогодні здати кров не вдалося через те, що «поховалися вени».

Такі випадки не рідкість і трапляються два-три рази на тиждень, кажуть медики. А от наша журналістка Оля Боднар таки стала донором. Запевняє, все пройшло абсолютно безболісно.

Керівник Тернопільського обласного центру крові каже, через пандемію кількість людей, які приходять в заклад і хочуть стати донорами зменшилась. А от потреба в крові – ні.

Тож, тим, хто хоче допомогти поліпшити цю статистику і стати донором медики радять за 2-3 дні до здачі крові виключити з раціону шкідливу їжу і намагатися вести максимально здоровий спосіб життя.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,