18.05.2024

Попередження побічної дії ліків: тернопільська науковиця отримала премію міської ради

Креатор буд

Керівниця наукового відділу, доцент кафедри фармакології із клінічною фармакологією ТНМУ ім. І. Горбачевського Оксана Шевчук показала Т1 новини рідну стихію – лабораторію. Науковиця одна із чотирьох, хто цього року отримав одноразову премію Тернопільської міської ради. Їх вручають, щоб підтримувати і стимулювати талановитих, відомих або молодих вчених, дослідників, які працюють в закладах освіти та наукових установах Тернопільської громади.

Пані Оксана зізналася – це було неочікувано. Зауважує, така ініціатива – тішить, адже, каже, наука завжди потребує підтримки, а хороші наукові досягнення будуть працювати на благо Тернополя і України.

Оксана  Шевчук навчалася у медичному університеті, саме тут і продовжила професійну діяльність. Зараз науковиця працює у сфері попередження побічної дії лікарських засобів. Розповідає, спочатку працювали з протитуберкульозними й антиретровірусними препаратами, а останні розробки стосуються дії протипухлинних лікарських засобів. Розробки, зауважує, спрямовані саме на попередження побічних реакцій, щоб дати можливість людині пройти всі курси лікування, всі курси хіміотерапії.

Пані Оксана народилася у Хмельницькому, але із 4-го класу живе і навчається у Тернополі. Каже, не шкодує, що обрала саме цей шлях, адже науково-дослідницька діяльність дала їй змогу познайомитися з плеядою надзвичайно цікавих людей, яскравих дослідників і вчених.

Тут, додає пані Оксана, чи не щодня з’являються нові виклики, завжди треба вибирати і зважувати – вчинити так, чи інакше. Наукова робота, зокрема, у сфері медицини, завжди стимулює шукати нові шляхи подолання захворювань, постійно навчатися, читати і досліджувати, як допомогти людині.

Додамо, цьогоріч одноразові премії міської ради отримали четверо науковців. У наступних випусках почуєте історії інших профі, які працюють на благо Тернополя і загалом медичної сфери усього світу.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,