27.04.2024

ПЛР-тести на Covid-19 можуть давати хибно позитивний результат. Чому?

Креатор буд

Основний метод діагностики коронавірусу є настільки чутливим, що може виявляти фрагменти мертвого вірусу від старих інфекцій, стверджують вчені. Більшість інфікованих людей є заразними лише близько тижня, але можуть отримувати позитивні результати тесту навіть через кілька тижнів. Дослідники кажуть, що це може призвести до завищених оцінок нинішніх масштабів пандемії. Висвітлює тему – ВВС Україна.

Водночас деякі експерти кажуть, що неясно, як можна виготовити надійний тест, який не мав би ризику пропустити наявну інфекцію.

Професор Карл Генеган, один з авторів дослідження, вважає, що замість результату “так/ні” на основі того, чи виявлено будь-яку кількість вірусу, тести повинні мати граничну межу, щоб дуже малі кількості вірусу не давали позитивний результат.

Він каже, що виявлення слідів старого вірусу може частково пояснити, чому кількість випадків зростає, а рівень госпіталізації залишається стабільним.

Центр доказової медицини Оксфордського університету розглянув дані 25 досліджень, де зразки вірусів, отримані з позитивних тестів, поміщали в чашку Петрі, щоб побачити, чи будуть вони рости.

Цей метод “вірусного культивування” може показати, чи позитивний тест ідентифікував активний вірус, який може розмножуватися і поширюватися, або просто мертві фрагменти вірусу, які не будуть рости в лабораторії – або в людському організмі.

Як діагностують коронавірус?

ПЛР-тест – стандартний метод діагностики – використовує хімічні речовини для посилення генетичного матеріалу вірусу, щоб його можна було вивчити.

Тестовий зразок повинен пройти ряд лабораторних “циклів”, перш ніж у ньому буде достатньо вірусу. Те, скільки знадобиться таких циклів, показує кількість вірусу у зразку – чи то крихітні фрагменти, чи багато цілих вірусів.

Це, в свою чергу, пов’язано із заразністю вірусу – зразки, які мають пройти більше циклів, рідше показують ріст вірусу при культивуванні в лабораторії.

Хибно позитивний результат

Але коли ви проходите тест на коронавірус, ви отримуєте однозначний результат – “є” чи “немає”. У ньому немає інформації про те, скільки вірусу було у зразку, або наскільки ймовірним є те, що ця інфекція активна.

Людина, яка має в організмі велику кількість активного вірусу, і людина, у якої залишилися лише фрагменти від інфекції, яка вже минула, отримають однаковий – позитивний – результат тесту.

Але професор Генеган, науковець, який виявив невідповідності у тому, як реєструвались смерті, що призвело до реформування системи охорони здоров’я Англії, говорить, що дані свідчать про те, що заразність коронавірусу знижується приблизно через тиждень хвороби.

Він додав, що хоча неможливо перевірити кожен тест на наявність активного вірусу, ймовірність хибно позитивних результатів можна зменшити, якщо вчені зможуть визначити граничну межу. Завдяки цьому люди не будуть отримувати позитивний результат, якщо матимуть лише залишкову інфекцію.

На думку професора Генегана, це позбавить від необхідності сидіти на карантині чи відстежувати контакти, коли у цьому немає потреби, а також дозволить краще зрозуміти поточний масштаб пандемії.

У Службі громадського здоров’я Англії заявили, що співпрацюють з лабораторіями, щоб зменшити ризик хибно позитивних результатів, зокрема проводять консультації щодо того, де встановити граничну межу кількості вірусу, яка дає позитивний результат.

Водночас там додали, що наразі використовується багато різних тест-систем з різними пороговими значеннями та способами інтерпретації, що ускладнює завдання.

Професор Франческо Вентуреллі, епідеміолог з італійського регіону Емілія-Романья, який сильно постраждав від пандемії у березні, заявив, що наразі достеменно невідомо, як довго вірус залишається заразним у період одужання.

За його словами, деякі дослідження показали, що близько 10% пацієнтів мали життєздатний вірус через вісім днів хвороби.

В Італії протягом декількох тижнів під час піку захворюваності переоцінювали кількість випадків через людей, які заразилися за кілька тижнів до того, як отримали позитивний тест, каже він. Проте мірою віддалення від піка цей ефект зменшується.

Професор Пітер Опеншоу з Імперського коледжу Лондона сказав, що ПЛР є високочутливим методом виявлення залишкового вірусного генетичного матеріалу.

“Це не є свідченням заразності”, – каже він. Але клінічний консенсус, за його словами, полягає у тому, що дуже малоймовірно, що пацієнти будуть заразними після 10-го дня захворювання.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,