20.04.2024

Пандемія і релігія: чи звикли віряни молитись в масках

Креатор буд

З 11-го травня в Україні знову можна гуляти в парках, записатися на прийом в стоматологію чи відвідати перукарню. А от на роботу храмів послаблення карантину не вплинуло.

Біля одного із Тернопільських храмів ПЦУ наша знімальна група зустріла подружжя пенсіонерів. Люди кажуть, помолитись у храмі в неділю – це їхня традиція. Проте зізнаються, на час карантину до церкви стараються не заходити, тому слухають Службу Божу на подвір’ї. Обоє у масках та дотримуються дистанції. Іноді, кажуть, дивляться літургії по телевізору.

Поки спілкуємось із подружжям, неподалік священник у масці починає сповідати людей. Тим часом у самій церкві триває літургія, яку тут же транслюють онлайн. Адже це можливість долучити до молитви більше вірян, переконаний владика Нестор – архієпископ Тернопільський і Кременецький. І якщо для когось з духовенства служба онлайн стала новинкою на час карантину, то, до прикладу, для отця Василя Германюка це звична справа. На його інстаграм-сторінці щодня є онлайн молитви. Отець запрошує користувачів на віртуальні кава-брейки, а також показує довжелезні списки “за здоров’я” та “за упокій”, які йому пишуть у мережі. У час карантину свящинник пішов ще далі і навіть влаштував зум-службу з сотнею вірян в прямому ефірі.

Тим часом у поліції кажуть, незважаючи на послаблення карантину і надалі слідкуватимуть за тим, щоб у храмах не було масових богослужінь. Наразі в області за порушення карантинного режиму оштрафували тільки духовенство Почаївської Лаври. Макимальна сума штрафу в такому випадку, до речі, – 54 тисячі гривень.

Наразі ж священники різних парафій сподіваються, що згодом карантинні обмеження знімуть, відтак знову можна буде проводити масові богослужіння. Переконують, жодна трансляція не замінить молитви у храмі та відчуття того, що з тобою моляться дясятки інших людей і ви разом підносите серця до Бога.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,