17.05.2024

Нові райони: поділ та основні функції обговорили представники Мінрегіону та громад

Креатор буд

Тернопільщина замість 17-ти матиме лише 3 райони. Кременецький, Чортківський і Тернопільський – наразі в планах такий поділ нашої області, згідно із проєктом.

Нові райони та територіаріальний устрій – саме це стало чи не основною темою онлайн-конференції для представників громад та міністерства розвитку громад та територій України.

Заступник міністра В’ячеслав Негода наголосив, після такого поділу, основні послуги та повноваження будуть сконцентровані на місцях. Тобто, нові райони формують для повноцінної організації державної виконавчої влади. Вони мають бути приблизно однакові за кількістю населення – не менше 150 тисяч.

Щодо районних рад, то їх, кажуть фахівці, продовжать обирати, адже, щоб це змінити потрібні зміни до Конституції. Але відкритим наразі залишається питання їхніх повноважень та фінансування.

Голова підкомітету з питань адмінтерустрою Віталій Безгін зауважив, що він взагалі не бачить потреби в районних радах. Наразі вони діятимуть в рамках перехідного етапу, можливо, допомагатимуть із організацією певних питань громадам, поки ті звикатимуть до нової діяльності та повноважень.

Щодо місцевих виборів цієї осені, то наразі не можливо точно сказати, чи ми ще голосуватимемо як раніше, чи все ж в рамках нового територіального устрою. Це залежить від того, чи протягом 3-хтижнів нардепи підтримають відповідну постану.

Цікавило учасників дискусії і питання освіти. Турбує людей закриття шкіл у селах і те, як діти будуть їздити на навчання в інші населені пункти. Спікери ж наголосили, що це питання мають вирішувати у громадах самостійно.

До слова, зараз в Україні майже півтисячі районів. Після реформи може залишитися 118. Головна мета утворення нових районів – ефективна робота з мінімальними затратами на утримання. А послуги, які раніше надавали у райцентрах, люди отримуватимуть на рівні громади у Центрах надання адміністративних послуг.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,