28.04.2024

Нічні заморозки на Тернопільщині знищили людям городину

Креатор буд

Південь Тернопільщини постраждав від травневих заморозків. Мороз пошкодив картоплю, помідори, перець та цвіт на деревах. Люди рахують збитки. 

До прикладу, Віктор Кучер із Заліщиків розповів нашим кореспондентам, що через негоду йому знову доведеться купувати розсаду. Окрім ведення господарства, чоловік працює у туристичній сфері. Організовує сплави Дністром та на річці Серет. Каже, місцеві мешканці активно запроваджують екотуризм, проте через карантин і примхи погоди в майбутньому буде складно.

Від травневого морозу постраждали і в Коропці. Дмитро Данчук каже, завжди висаджували усю городину на два тижні раніше, ніж на в інших районах області. Це вдавалось  завдяки особливому клімату, але через заморозки у ніч з 12 на 13 травня доведеться все починати спочатку, адже мороз завдав значної шкоди. Насамперед постраждала картопля та бобові.

Тим часом в обласному гідрометеоцентрі кажуть, Тернопільщина побила черговий температурний рекорд. Востаннє такі заморозки фіксували у 1978-му – на два градуси нижче нуля. Цього ж року 13-го травня було мінус три.

Метрология Ірина Куфлінська зауважує, якщо на початку тижня від травневого морозу страждав південь нашої області, то в найближчі дні найхолодніше буде на півночі. Можливі заморозки до -3, а вдень 10-15 градусів. 16-17 травня очікуються й дощі.

Тепло, за прогнозами синоптиків, прийде на Тернопільщину вже з понеділка.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,