25.04.2024

Незвична виставка дідухів, солом’яних павуків та шопок діє у Тернополі

Ваша реклама

Різні за розмірами, матеріалами та формою. Мова про стародавній український аналог ялинки — різдвяний діду́х. Виставка із цих різдвяних символів діє у Тернопільському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Назва експозиції “Замість ялинки — зимовий букет”. Адже серед експонатів не лише дідухи, а й павуки, ялинки та інші атрибути свята. Організатори зазначають, у виставки дві основні мети. Перша – природоохоронна.

“Другий момент пов’язаний з тим, щоб наші вихованці та молодь звернулись до традицій українського народу”, — пояснює директор центру Іван Герц.

Чи не найбільше серед експонатів представлено дідухів. Усі вони складаються із 4 ярусів. А виготовлені із пшениці, жита, або вівса.

Ще одним цікавим експонатом виставки є павуки, або, так звані, стародавні різдвяні обереги. Їх виготовляли напередодні свята та підвішували до стелі.

Влаштовують таку виставку в Тернополі уже 30 років поспіль. Щорічно її проводили в Українському домі “Перемога”. Та цього року, через карантин, захід довелось організувати у центрі еколого-натуралістичної творчості.

Окрім виставки кращі роботи дітей оцінили у 3 категоріях. “Новорічна композиція”, “Різдвяна казка”, “Галицькі сувеніри та різдвяна атрибутика”, “Дідух – різдвяний дух”. Перемогли роботи дітей із Копичинців, Тернополя та Чорткова.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,