29.03.2024

Небезпечна амброзія: де на Тернопільщині можна натрапити на алергенну рослину

Креатор буд

В Україні пік цвітіння амброзії. Рослина небезпечна і для сільськогосподарських культур, і для людей, адже в останніх викликає алергію. І якщо раніше про цю рослину в області майже не чули, то з кожним роком все більше районів Тернопільщини починають боротьбу з нею.

Начальниця відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Людмила Безменська розповіла, що на території області амброзія поширена у 12-ти районах. Це 59,1 га. Тобто, офіційно запроваджений карантинний режим.

Серед районів, де поширена рослина – Бережанський, Борщівський, Заліщицький, Чортківський та Тернопільський. Окрім цього, побачити амброзію можна на Гусятинщині, Лановеччині, Теребовлянщині та Збаражчині. Борються з рослиною і в Бучачі.

Фахівці кажуть, на перший погляд зарості амброзії нічим не відрізняються від звичайного бур’яна. Коли рослина цвіте, квітки набувають яскраво-жовтого забарвлення. Теплі літні дні з низькою вологістю ідеально підходять для поширення пилку амброзії. Щоб не допустити цього, важливо вчасно його знищити, зауважує Людмила Безменська. Методи боротьби, розповідає, є хімічні – використання дозволених пестицидів та механічні, тобто – скошування.

На амброзію найчастіше можна натрапити уздовж доріг, біля берегів річок, на порожніх ділянках та польових угіддях. Багато господарів скаржаться, що амброзія згубно впливає на врожайність.

Начальниця відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби наголошує, що при виявленні амброзії – не варто чекати, а діяти негайно. Можна виривати рослину з корінням. При необхідності – можна звернутися в управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби.

Медики кажуть, алергія на амброзію проявляється у вигляді закладеності носа, нежитю, чхання, може бути і свербіж в очах, а також проявлятись симптоми бронхіальної астми. Концентрація пилку вища в жарку і суху погоду, а значить і симптоми алергії будуть посилюватися.

Якщо ви страждаєте від симптомів сезонної алергії наприкінці літа або восени, проконсультуйтеся з експертами про можливу алергію на амброзію або інші бур’яни. Лікар-алерголог може підтвердити діагноз за допомогою шкірного тесту.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,