24.04.2024

Науковці України та світу обговорювали спадщину патріарха на конференції в ЗУНУ

Ваша реклама

Спадщина Йосифа Сліпого — це велике джерело для дослідження та осмислення в сучасному контексті. Про Україну і світ у концептуальних засадах великого Патріарха говорили науковці в ЗУНУ.

“Саме сьогодні — то час, коли ми багато чого повинні переосмислити. Йосиф Сліпий говорив «дуже легко любити Україну, коли вона багата і самостійна. Але давайте будемо любити її такою, яка вона є сьогодні. Щоб вона стала багатою і самостійною». Саме ці його слова дають впевненості нам, що тільки об’єднання дозволить нам формувати нашу самостійну, багату Україну”, — відзначив ректор ЗУНУ Андрій Крисоватий.

На міжнародну науково-практичну конференцію у класичному університеті Тернополя зібралися професори з понад 40 українських університетів, науковці з Європи та США, студенти та духівництво.

“Патріарх уособлює життєвість українського народу. Боже покликання до його існування, свободи і незалежності. Бо саме Господь Бог покликав з Заздрості, з Тернопільщини такого велетня духа. Основою стійкості і витривалості Патріарха стала віра в Бога”, — відзначив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ владика Теодор (Мартинюк).

Йосиф Сліпий був педагогом, дослідником і науковцем. Чимало його праць, а ще особиста бібліотека Патріарха, збережена в освітньо-науковому центрі. На міжнародній науковій конференції ректор ЗУНУ підписав угоду про співпрацю із цією установою. Таким чином поле досліджень спадщини Йосифа Сліпого – розшириться.

Зазначимо, Патріарх за життя долучався до засновування університетів, був учасником багатьох євхаристійних конгресів, значну увагу приділяв спілкуванню із українською діаспорою. Наукова і пастирська спадщина Сліпого налічує 14 томів, виданих у 1968–1996 – «Твори Патріярха і кардинала Йосифа”.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,