03.05.2024

На Тернопільщині є унікальна святиня, яку визнали найкраще відреставрованою в Україні

Креатор буд

Еталон відновлення. Саме так можна назвати Церкву Воздвиження Чесного Хреста Господнього у місті Копичинці, що на Тернопіллі. Храм спорудили у далекому 1630 році.

Священник Церкви Воздвиження Чесного Хреста Господнього у м. Копичинці о. Руслан Корнят зазначає, за цей час святиня пережила чимало історичних подій та жодного разу її не зруйнували. Більше того, зараз її повністю відновили наближено до первісного стану.

Нещодавно, розповідає настоятель, храм назвали еталоном відновлення. Тобто, це означає, що реставрацію провели на високому рівні. Зауважує, відновлюючи церкву, не покивали її бляхою, не робили позолот чи прикрас, а повернули до того стану, в якому вона мала б бути.

Храм оздоблено в стилі козацького бароко. Дах покритий гонтом, а сама споруда за системою планування є тридільною. Дзвіниця, яка розташована поруч з церквою, і сам храм є пам’яткою архітектури національного значення. Тому, мають спеціальні охоронні номери.

о. Руслан Корнят каже, що можна говорити про те, що церква вже повністю відновлена, тож, тепер потребує лише відповідного догляду, аби в такому стані зберегти її і для наступних поколінь.

В храмі є чимало стародавніх ікон, які датують ХVIII-XIX століттям. Отець Руслан розповідає, деякі з них у давнину віряни вміло заховали, тим самим вберегли від знищення. Уже під час відновлення церкви, частину образів знайшли у бічних престолах. Зараз їх уже відреставрували і вони у святині займають почесне місце.

Ще одним унікальним надбанням храму є старовинне Євангеліє. Наступного року книзі виповниться 300 років. Вона також відреставрована.

Показали нашій знімальній групі й воти – це символ в знак подяки Богові за зцілення. Адже в храмі неодноразово відбувались різні чуда. Настоятель розповідає, за останні роки у Церкві Воздвиження Чесного Хреста Господнього відбулось 3 зцілення.

Прихожани кажуть, до церкви приходять щонеділі цілими сім’ями. Переконані, молитва тут має особливу силу. Є й ті, хто відвідує храм змалку, та навіть у часи заборон таємно приходили і молились.

Цього року Церкві Воздвиження Чесного Хреста Господнього виповниться 390 років, а храмове свято тут відзначають 27 вересня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,