27.04.2024

Міністр культури на Тернопільщині: як зберегти історичну спадщину краю

Ваша реклама

80% об’єктів культурної спадщини України потребують негайної реконструкції. Відтак, уряд ініціював програму «Велика реставрація», завдяки якій найвизначніші пам’ятки відреставрують найближчим часом.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, перебуваючи на Тернопіллі, відвідав Збаразький, Теребовлянський та Бережанський замки. Наголосив, що завдяки програмі Мінкультури, більшість історичних пам’яток будуть відновлені.

Крім того, зі слів Міністра, влада прийняла рішення про трансформацію об’єктів культури. Наприклад, старі будинки культури та бібліотеки Тернопілля перетворять у сучасні центри культурних послуг.

Олександр Ткаченко зазначив, що важлива кооперація з місцевою владою, яка має, власне, і стати ініціатором цих змін і щодо реставрації, і щодо появи центрів культурних послуг. Міністр додав, що перетворення сподіваються здійснити впродовж 3-4 років.

За словами Міністра, планують реставрувати і Катедральний Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Проєктом передбачено, що у храмі замінять фасад та форму куполів, щоб повернути автентичний вигляд собору.

Народний депутат України Володимир Гевко зауважив, що ми багаті культурою і нам потрібно зараз цю культуру відновлювати. Звернув увагу і на те, що є, до прикладу, чимало замків чи інших історичних об’єктів, але вони в зруйнованому стані та потребують реставрації. Наголосив, що саме програма президента “Велика реставрація” дасть можливість ці всі туристичні магніти відновити до такого вигляду, щоб туди хотіли приїжджати туристи.

Окрім цього, зазначив Олександр Ткаченко, на наступний рік на галузь культури передбачено на 32% більше коштів, ніж 2020-го. Народні депутати подали правки, щоб збільшити фінансування на програму “Велика реставрація” та включити до неї Національний парк “Замки Тернопілля”.

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш каже, завдяки такій співпраці наша область може стати своєрідним “туристичним магнітом”.

Також, як зазначив міністр, для розвитку культури у нашій країні, народні обранці проголосували у першому читанні за так званий закон про культурний ПДВ. Це зменшення ставки ПДВ з 20 до 7% для креативних індустрій та культурних галузей на певний перелік послуг.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,