02.05.2024

Ліквідатори аварії на ЧАЕС розповіли про пережите тернопільським школярам

Ваша реклама

З кожним роком все менше і менше людей згадують про катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції. Тому щорічно для тернопільських школярів проводять заходи та зустрічі, де розповідають про трагедію та її наслідки. Сьогодні ж таку екскурсію провели для школярів правового ліцею.

Організаторами виступили представники Громадської організації “Просвітяни”. Діти мали змогу детальніше дізнатись про аварію, від людей, які були ліквідаторами.

Володимир Чарторинський і Олександр Деркач — ліквідатори аварії на ЧАЕС, тому мають що розповісти. Вони поспілкувалися з молоддю, яка щороку вшановує пам’ять загиблих після вибуху у Чорнобилі.

Володимир Чарторинський лікар. Після вибуху довго був у Чорнобилькій зоні. Пам’ятає, було важко і страшно. Однак розумів, територію та людей потрібно рятувати, незважаючи на радіаційну небезпеку.

Чимало тернополян тоді працювали на станції. Звісно ж після вибуху лишились ліквідувати наслідки.  Аби про цих людей знали Олександр Деркач вирішив організувати музей.

Тут школярам і розповідали деталі щодо ліквідації аварії. Почути історію ЧАЕС від безпосередніх учасників ліквідації — це важливо. Діти кажуть, досі помітна в очах цих героїв безстрашність. І дивує тодішня відданість людей і працівників станції.

Вчителька правового ліцею Галина Ромасишин, пригадує ті події квітня 1986-го. Тоді новина про вибух на ЧАЕС сколихнув всю країну. Каже, звісно було страшно, але найбільше переживали за тих, хто безпосередньо був у вигнищі подій. Більше — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,