05.05.2024

Ліквідаторів аварії на ЧАЕС вшанували у Тернополі

Креатор буд

Квіти у пам’ять про героїв-чорнобильців, минулого і сучасності поклали до пам’ятника у Тернополі. Сьогодні 36 річниця, відколи сталася трагедія. Вшанував подвиг борців із наслідками техногенної катастрофи і міський голова Тернополя Сергій Надал.

“Сьогодні ми говоримо про те, що слово “Чорнобиль” практично стало синонімом слів мужність, хоробрість, відвага, любов до своєї країни. Ми сьогодні віддаємо шану і повагу і ліквідаторам аварії на ЧАЕС у 1986 році, а також новітнім сьогоднішнім героям”, — відзначив міський голова.

Володимир Лисий — серед ліквідаторів. У 1986 році він був кадровим офіцером, служив в армії, мав звання капітана, коли надійшов наказ прибути на ліквідацію аварії. Там, розповідає чоловік, служив командиром роти пожежних машин у Прикарпатському полку. Проводив із побратимами дезактивацію третього енергоблоку: дах, машинний зал, підвали. Кожен виконував завдання відповідно до умов дозиметриста, згадує Володимир. 10 хвилин, пів години. І мінялись. Ліквідатор мав бути там два місяці, але поки його замінили – пропрацював чотири.

Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,