26.04.2024

Лікарі підозрюють, що друга хвиля COVID-19 уже почалася

Креатор буд

Тернопіль та область лише почали оговтуватись від епідемії коронавірусу. Проте, експерти стверджують, що в регіоні уже розпочалась друга хвиля. Отож, давайте повернемось до початку, щоб розставити усі крапки над “і”.

20 березня, Заліщицький район. Саме там виявили перший в області випадок COVID-19. Хворим виявився 57-річний священник. Через 3 дні із симптомами інфекції чоловіка доправили у Монастириську районну лікарню. Проте, стверджують медики, напередодні у них вже були важкі хворі з ознаками коронавірусу.

В. о. директора КНП “Монастириська ЦРЛ” Монастириської районної ради Стефанія Підгірна згадує, що на той момент вже приймали хворих з важкою пневмонією. Оскільки інформація про вірус була поширеною, то підозрювали саме це захворювання.

А через 2 місяці на Монастирищині – уже 200 хворих. У це час недуга набирає обертів в іншому районі – на Кременеччині. Одну з головних святинь області Почаївську Лавру закривають на карантин. Обмежили на певний період і в’їзд та виїзд з міста.

На території області після Великодніх свят було більше тисячі інфікованих коронавірусом. У Тернополі для протистояння недузі залучили одразу три мед заклади: Тернопільську міську лікарню швидкої допомоги, дитячу лікарню та міську лікарню №3. Лікарі сподівались, що влітку, через високу температуру повітря, вірус поширюватись не буде. Та цього не сталося – циркуляція активно продовжується.

І ось, на кінець червня, інфекційне відділення лікарні швидкої допомоги майже повністю заповнене. Із 50-ти ліжок 45 заняті хворими на коронавірус. Двоє пацієнтів у важкому стані і потребують кисневих концентраторів.

Зараз в медзакладі стараються збільшити кількість місць, адже в них є гостра нестача. Вся лікарня може бути перепрофільована для надання допомоги лише хворим з COVID-19.

Дирекція закладу зазначає – на піку першої хвилі у них було менше хворих, ніж зараз. Окрім цього, чимало людей лікуються амбулаторно, тому спрогнозувати потужність другої хвилі – важко. Проте, без сумніву, кажуть медики, вона уже набирає значних масштабів.

Фахівці пояснюють – різке збільшення хворих спричинено недотриманням правил карантину. Тож, про засоби індивідуального захисту наразі забувати не варто.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,