26.04.2024

Ледь не спалили татари: історія церкви в селі на Гусятинщині, звідки родом Богдан Лепкий

Креатор буд

Дерев’яна церква у селі Кро́гулець – духовна історична спадщина населеного пункту. Люди переповідають легенду, що раніше ця церква була у селі Ріг, недалеко звідси.

На храмі є табличка з інформацією, що церква Святої Параскеви – П’ятниці. Архітектурна пам’ятка XVI століття. Документів нема, але є згадка, що вона побудована 1578 році, розповідають місцеві мешканці.

Також є легенда про те, що церкву з іншого місця перевозили на возах, коли вона вціліла після розгрому монголо-татарами.

Місцевий житель пан Микола Кучмій, колишній вчитель історії, активно досліджував історію цих країв. Навіть видав книжку, де є розділ і про село Ріг.

Хай там як, церква Святої Параскеви – П’ятниці має свою історію. І пов’язана вона не лише із її заснуванням. Місцеві вірять, саме тут хрестили видатного українського поета, прозаїка Богдана Лепкого. Адже певний час настоятелем церкви був його батько – Сільвестр.

Місцеві жителі ще пам’ятають, що за церквою був будинок Лепких. На цьому місці зараз сільська рада.

За радянської влади, а саме із 1961 року, тут припинили богослужіння, після чого зробили музей атеїзму.

Наприкінці 80-х років минулого сторіччя, перед розпадом Союзу, церкву знову відкрили і там почалися богослужіння. Із прикрістю згадує пан Микола, що, поки церква не працювала, багато цінних картин, ікон, які у ній раніше зберігалися, безслідно зникли.

32 роки настоятелем церкви є отець Роман Яворський, якого наша знімальна група не застала на місці. Голова церковного комітету пан Ігор Плескач розповів, що потроху роблять ремонти, слідкують за територією, пишаються своєю духовною історичною спадщиною і зауважив – хочуть, щоб про неї знали.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,