19.04.2024

Кисень для інфікованих: районні лікарні Тернопільщини забезпечують централізованою подачею рідкого кисню

Креатор буд

Хворим на COVID-19 – кисень. Наразі це першочергове завдання на місцях. 80% ліжок у районних лікарнях мають забезпечити централізованою подачею кисню. Саме ці роботи тривають у Зборівській центральній районній лікарні. Директор переконує, в районі ситуація з інфікованими на COVID -19 стабільна. У лікарні зараз у наявності  4 апарати ШВЛ, і їх цілком достатньо, наразі.

Директор КНП “Зборівська центральна районна лікарня” Богдан Зембра  розповів, що купили високопотоковий концентратор 4-атмосферний, який може забезпечити роботу одночасно 2-х наркозних апаратів, наркозно-дихальних, і, відповідно, провели систему киснезабезпечення.

Для надання допомоги хворим на COVID-19 у Зборівській центральній районній лікарні виділили терапевтичний корпус лікарні. Тут були відділення неврології і терапії. Зараз у медзакладі перебуває 20 хворих. За потреби у лікарні можуть забезпечити ще майже 60 ліжкомісць.

А ось у районній  лікарні в Чорткові пацієнтів з ковідом більше 30. Аби вчасно і якісно надавати усім медпослуги, біля інфекційного відділення встановили спеціальну ємність для збереження і газифікації рідкого кисню. Зараз цю систему саме під’єднують до кисневих точок.

У медичному закладі пояснюють, система значно полегшить подачу кисню до хворих, і зокрема, роботу персоналу, бо при такій кількості інфікованих пацієнтів, балонів з киснем використовували майже сотню. А змінювали їх – вручну.

Головний лікар КНП “Чортківська центральна комунальна районна лікарня” Роман Чортківський каже, що у закладі є 7 апаратів ШВЛ і 34 хворих. За добу використовували 80 балонів кисню. І хтось повинен розвантажувати ці балони, тому є бригада робочих, які чергують.

Цю ємність не легко було дістати, тому цьому медзакладу пощастило її отримати. Місткість бочки з рідким киснем – 8 тисяч кубів. Наразі цього для пацієнтів достатньо. Все ж у Чортківській лікарні перестрахувались, мають ще резервних 60 балонів. Зараз  для лікування хворих на COVID-19 тут облаштовані палати у інфекційному відділені  лікарні. Перепрофілювали і розгорнули додаткові ліжка ще в кількох відділеннях.

Загалом для надання допомоги хворим на коронавірус у районній лікарні Чорткова  передбачено 125 ліжкомісць.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,