26.04.2024

Коли у Тернополі розпочнеться опалювальний сезон?

Ваша реклама

Тернопіль готується до опалювального сезону. Батареї в будинках тернополян стануть теплими вже за кілька тижнів. Проте, як кажуть фахівці, все залежить від погодних умов.

Головний інженер КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Віталій Грубенюк каже, щоб розпочати опалювальний сезон, середньодобова температура повітря протягом 3-х діб має не перевищувати 8 градусів.

Фахівець зазначає, на кілька днів раніше тепло подадуть у школи, садочки та медзаклади міста, якщо буде відповідне звернення. Затримок бути не повинно, адже протягом літнього періоду котельні активно готували до роботи. Крім ремонту, проводили і випробування мереж, у випадку знайдених пошкоджень – їх ліквідовували. Ремонтували також насосне обладнання, як на ІТП, так і в котельнях.

Актуальне питання, яке цікавить багатьох користувачів, чи борги мешканців за теплопостачання можуть вплинути на початок опалювального сезону. Віталій Грубенюк каже, борги дійсно є. На початок ремонтного періоду заборгованість становила 105 мільйонів гривень, зараз – це 65 мільйонів. Все ж, на початок опалювального сезону це не вплине, бо є діючі договори на постачання газу, електроенергії та води.

Холодні батареї під час опалювального сезону – одна з проблем, з якою можуть зіткнутись мешканці багатоповерхівок. Вирішують цю проблему не тепловики, а підприємство, яке обслуговує будинок або керівник ОСББ.

До прикладу, приватне підприємство «Дружба-сервіс-житло-1» обслуговує 140 будинків на масиві Дружба. З них 132 – з централізованим опаленням.  Керівник  Олег Лемега каже, є різні причини, чому відсутнє опалення в квартирі. Чи не основна – заповітрена система опалення. У багатоквартирних будинках така ситуація виникає досить часто. Для видалення повітря з радіатора на ньому встановлена спеціальна арматура – кран Маєвського. Усунути цю проблему можна самому, або ж викликати працівників підприємства.

Часто мешканці скаржаться на “неякісне” опалення та ледь теплі батареї. Варто зазначити, що централізоване опалення вважається якісним, якщо воно відповідає таким параметрам – температура повітря в житлових приміщеннях повинна бути 18 ºС, в кутових кімнатах 20ºС. Важлива умова – дані норми для утеплених будівель. У випадку відхилення від цієї норми, необхідно скаржитися у диспетчерську службу постачальника тепла. Олег Лемега каже, при зверненні фахівці замірюють температуру і фіксують це в Акті.

Щодо, власне, початку опалювального сезону в Тернополі, то точну дату повідомлять на сайті міської ради.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,