19.04.2024

Коли чекати на жорсткий карантин

Ваша реклама

У жовтні Володимир Зеленський заявляв, що після перетину позначки 15 тисяч нових хворих на COVID-19 за добу, влада може запровадити жорсткий карантин – як навесні, коли пандемія лише починалася. Днями у МОЗ уже зафіксували понад 14,5 тисяч нових випадків коронавірусу. Чи означає це, що повноцінний локдаун не за горами? Тему висвітлили ВВС Україна.

“Місяць тому (у вересні – Ред.) ми вважали, що при девʼяти з половиною тисячах захворілих на день наша медицина зупиниться – не вистачатиме ліжок в інфекційних лікарнях і медиків. На сьогодні міністр Степанов правий, що при 15 тисячах ми можемо ввести локдаун”, – сказав президент під час інтерв’ю українським телеканалам 22 жовтня.

На той момент щодня виявляли близько 7 тисяч нових випадків. Відтоді минув місяць, зранку 20 листопада МОЗ повідомило про 14 575 тисяч нових хворих за добу.

Якщо темпи приросту хворих будуть такими самими, як у попередні дні, то на перетин позначки в 15 тисяч хворих, про яку говорив президент, можна очікувати вже наступного тижня.

Жодних дат, коли можливе запровадження жорсткого локдауну, влада публічно не озвучувала – поки що уряд обмежився введенням карантину вихідного дня, який вже викликав хвилю обурення як з боку мерів багатьох міст, так і підприємців.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов напередодні заявив, що ключова мета карантину вихідного дня – “зупинитися на цифрі близько 12 тисяч нових хворих”.

Судячи з останніх цифр, зробити цього владі не вдається.

Вже у грудні?

Інформацію про те, що запровадження в Україні жорсткого локдауну – питання найближчих тижнів, підтвердив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

У четвер він виклав у своєму фейсбуці відеозвернення, де поділився змістом нещодавньої наради мерів міст із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

За його словами, очільник уряду під час цієї розмови заявив, що карантин вихідного дня – це ніщо інше, як “планова підготовка до повного локдауну в нашій країні”.

“Озвучили цифри, що цей локдаун в песимістичному варіанті буде 10-15 грудня, в оптимістичному – 20-25 грудня. Локдаун буде на декілька тижнів”, – розповів мер Івано-Франківська.

“Якщо, не дай Боже, цей локдаун дійсно буде введений, це буде катастрофа для економіки – особливо для малого і середнього бізнесу”, – додав пан Марцінків.

Народ проти

Судячи з опитувань, ідею запровадження локдауну не підтримує не лише регіональна влада та підприємці, а й більшість українців.

Хоча 55% опитаних вважають, що жорсткий карантин може покращити ситуацію із захворюваністю, за його фактичне запровадження виступають лише 36% опитаних, тоді як 61% – проти такого кроку.

Майже половина українців – 48% – вважають оптимальними ті карантинні заходи, які діють в країні зараз.

Водночас 24% переконані, що обмеження є занадто м’якими, 11% – занадто жорсткими.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,