25.04.2024

Інструкція тернопільському виборцю: як правильно заповнити бюлетені на місцевих виборах

Ваша реклама

Нове законодавство та епідемія коронавірусу. Цьогорічні місцеві вибори проведуть справді по-новому. Разом з тим, виборці отримають на виборчій дільниці 4 бюлетені. Аби розрізняти, де за кого голосувати – їх зробили різнокольоровими.

Відтак, блакитний – це обласна рада, світло-зелений – районна, світло-рожевий – для того, аби віддати голос за сільського, селищного чи міського голову. Бюлетень, у якому виборець обиратиме кандидатів до міської, сільської чи селищної ради буде або світло-жовтим, або кремовим. До того ж цьогорічні бюлетені будуть нового формату.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка зазначає, що у бюлетені буде 2 своєрідних колонки. В першій – перелік партій, які висунули свої виборчі списки. З цього переліку партій виборець обирає ту, якій хоче віддати свій голос і, відповідно, ставить позначку. Це може бути чи галочка, чи хрестик або будь яка інша чітка позначка, яка допоможе членам ДВК зрозуміти, за яку партію віддав виборець голос.

А вже зі списку обраної партії виборець повинен обрати кандидата у депутати. У відповідній клітинці необхідно написати його порядковий номер трафаретним принципом. Цифру «0» не обов’язково вказувати. Проте, якщо виборець напише її – це не вважатимуть порушенням. Також експерти рекомендують обирати партію і від неї кандидата. Якщо виборець віддасть голос за одну політсилу, а кандидата обере з іншої – голос зарахують лише за партію.

Нагадаємо, цьогорічні місцеві вибори проведуть відповідно до нового законодавства та із відкритими списками, що дає можливість виборцю впливати на те, хто саме із кандидатів отримає мандат депутата.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,