19.04.2024

Газ подорожчав: чому тернополяни платитимуть за блакитне паливо більше?

Креатор буд

Газ дорожчає. А зростання цін обумовлене підвищенням вартості газу на європейських газових хабах, яке традиційно відбувається напередодні опалювального сезону. Разом з тим, цього року збільшення цін є відносно помірним, враховуючи великі запаси газу в українських підземних сховищах, йдеться на сайті «Нафтогаз України».

Відтак, вереснева ціна на природний газ в рамках тарифу «Місячний» становить 4 грн 70 коп /куб.м. з ПДВ, без вартості за доставку. У «Тернопільоблгазі» пояснюють, з вересня споживачі платитимуть 5 гривень 39 копійок за куб.м. Порівняно зі серпнем – це дорожче.

Провідна економістка ТОВ “Тернопільоблгаз” Леся Цебак каже, що ціна на газ з 1 серпня стала ринковою. Безпосередньо прив’язана до ринку газу, і буде змінюватись щомісячно, в залежності від ситуації на ринку. Так склалось, що у серпні і вересні ринок газу пішов уверх, ціна значно зросла у порівнянні із березнем-червнем цього року.

Скільки за блакитне паливо споживачі платитимуть у жовтні – невідомо. Та фахівці прогнозують, ця сума буде ще вищою. Тож, аби люди змогли зекономити – пропонують купити газ за літньою ціною. Тим самим, наперед розрахувати свої витрати.

Леся Цебак зазначає, що споживач може спрогнозувавши свій об’єм газу закупивши його, уклавши додаткову угоду договору постачання. Він заплановує свої обсяги і починає його споживати з 1 жовтня до 31 березня. Оплачує попередньо цю вартість.

Тернополяни, з якими спілкувалась наша знімальна група, обурені, адже за комунальні доведеться платити більше, а доходи залишаться тими самими.

Нагадаємо, що відповідно до правил постачання природного газу, газопостачальні компанії мають публікувати ціну на газ для клієнтів за 5 днів до початку місяця.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,