20.04.2024

Гарячі обговорення у селі Стегниківці: люди проти закриття школи

Ваша реклама

У селі Стегниківці Байковецької громади відбулись слухання стосовно закриття місцевої школи. Заспокоювали присутніх працівники поліції. Адже люди обурювались щодо пред’яви документів та реєстрації особистих даних. Зазначили, що ніхто нічого їм не пояснив.

Як з’ясувалось згодом, реєструватись треба для того, аби проголосувати ЗА або ж ПРОТИ “програми оптимізації закладів освіти Байковецької громади”.  Загалом, на  збори до залу увійшло близько 90 людей. Вони розповіли, що не розуміють, чому діти з їхнього села мають навчатись у сусідній  Лозовій. Керівництво громади ж пояснило, іншого виходу немає. У школі всього 15 дітей, а витрати на утримання закладу – більше одного мільйона.

За словами начальниці відділу освіти Байковецбкої громади Віри Коршняк, прогнозовані витрати на функціонування освіти у 2021 році становлять понад 1 млн.568 тис. З них компослуги – 122 тис.550, зарплата – 575 тис. і зарплата педагогічних працівників 875 тис.

До того ж з’ясувалось, що школа потребує капітального ремонту і у закладі необхідно покращити пожежну безпеку. На це теж слід виділити немалі кошти.

Як альтернативу жителям села запропонувати школу у Лозовій. Дітей забиратиме  автобус. Його планують придбати за кошти співфінансування –  70% виділить держава, а 30% – власні кошти громади. Маршрути шкільних автобусів уже розроблені.

Проте батьків турбувало питання, як ця схема працюватиме, адже раніше були випадки, коли діти добирались зі школи рейсовим автобусом, а не шкільним.

До того ж батьків хвилювало те, чим займатимуться діти, коли чекатимуть на шкільний автобус і хто за ними прослідкує.

Голова громади Анатолій Кулик запевнив, усі актуальні питання, які турбують батьків – будуть вирішені та розглянуті. Обговорення поставили на голосування.

Усі хто був зареєстрований на слуханнях, проголосували проти,  освітню “оптимізацію” не підтримали. Далі питання будуть розглядати на сесії Байковецької громади.

Місцеві жителі зазначили, що умови у їхній школі хороші – у класах нові парти, дошки, є комп’ютерний кабінет і все необхідне для навчання. Тим паче переконані, що громада має можливість утримувати даний заклад.

Остаточне рішення буде прийняте на найближчій сесії Байковецької громади. А люди, сподіваються, що їх позиція на громадських слуханнях вплине на рішення депутатів і школу не закриють.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,