15.05.2024

Фахівці розповіли, чи безпечна вода у Тернополі

Креатор буд

Питна вода у Тернополі цілком безпечна і придатна до вживання.

Шляхів поширення коронавірусу більше, ніж вважалося раніше . Таку сенсаційну заяву декілька місяців тому першими зробили китайські епідеміологи. Вони виявили COVID-19 в каналізаційній системі Пекіну.

Про висновки експертів розповімо потім. А спершу – про якість води у Тернополі і чи є ймовірність, що коронавірус може бути і у водах Тернополя.

Спершу поговоримо про став. Цьогоріч його саме перевіряли на рівень забруднення.

– Серед важких металів виявили лише нікель. В концентрації 2 мікрограми на дцм. кубічний при нормі 34. Тобто це низька концентрація. Серед специфічних забруднюючих речовин виявлений флоерентен. Його зазвичай використовують при синтезі барвиників, – розповіла начальниця лабораторії моніторингу вод та грунтів Регіонального офісу водних ресурсів Тернопільської області Наталія Фатаєва.

Таку велику перевірку води в тернопільському озері провели не вперше. Зі слів експертів, після першого такого тесту показники були значно гіршими. Впродовж останнього часу вода стала в рази чистішою і якіснішою.

Окрім того, в Тернополі перевірили і питну воду з різних водоматів міста. Зі слів експертів, жодних відхилень від норм вони не виявили. Тому питна вода у Тернополі цілком безпечна і придатна до вживання.

Окрім того, у Тернополі в період карантину відбулося промивання резервуарів чистої води. У Тернопільському водоканалі кажуть: роблять це для того, аби жителі міста отримували максимально якісну воду у свої домівки.

– Здійснюється спочатку промивання, дезінфекція і після того, коли наповнюється чистою водою, підключається до системи. Така технологія процесу дозволяє уникнути можливих негативних проявів, – сказав директор КП “Тернопільводоканал” Володимир Кузьма.

Щоб споживачі не переймались – експерти в один голос кажуть – води у нас хлоровані, а хлор вбиває віруси та мікроби. Тому коронавірусу у воді бути не може. Принаймні поки що ніщо на це не вказує.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,