19.04.2024

Еколихо у Бучачі: місцеві жителі скаржаться на сморід з мальтозного заводу

Креатор буд

Шум, сморід та їдкий дим. Жителі Бучача скаржаться на роботу місцевого мальтозного заводу.

Люди розповіли, після запуску обладнання з сушки барди, жити біля виробництва стало не можливо. З труби підприємства постійно йде дим і чути сморід. У вітряну погоду запах особливо гостро чують жителі навколишніх будинків.

Бучацький мальтозний завод повторно розпочав свою роботу у вересні 2020 року. До того він не функціонував близько 10 років. Обладнання з сушки барди встановили у грудні 2020. Проблеми екології та шуму розпочались відразу із запуском нового виробництва, зазначила жителька міста Бучач Ірина.

Щоб  вирішити проблему, яка заважає їм нормально жити, місцеві жителі звернулись до керівництва заводу. Просили про перенесення обладнання за межі населеного пункту. Проте, за весь цей час ніхто з дирекції на розмову не погоджувався. Люди зібрали близько 160-ти підписів і пішли за допомогою до місцевої влади.

За словами місцевого жителя Богдана, у міськраді їм відповіли, що комісія підтвердила усі норми, тому завод функціонує.

Про це зауважили і в бучацькій міській раді. Після звернень кількох громадян, представники держпроспоживслужби, санстанції та комісії міської ради провели екологічний огляд підприємства.  Висновок – шумове навантаження та дослідження повітря в нормі. Порушень не виявили. Міський голова Віталій Фреяк людей розуміє, розповів, дійсно тему неприємного запаху від мальтозного заводу обговорювали.

Оскільки завод це підприємство державне, вплинути на його роботу міська рада не може. Єдине – рекомендувати перенести установки з сушки барди за межі міста. За словами голови постійної комісії з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, комунальної власності, природокористування, екології, ЖКГ та благоустрою Бучацької міської ради Олега Нищія, це і зробили.

На територію мальтозного заводу нашу знімальну групу не пустили. Але директор та юрист підприємства погодились прокоментувати ситуацію наступного дня. Далі зустріч переносили з години на годину, і в результаті – не прийшли. Лише надіслали документ “Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря”. З нього зрозуміло, що його видали в ОДА, на основі висновку держпродспоживслужби.

В управлінні екології та природніх ресурсів області зазначили, що дозвіл виданий відповідно до чинного законодавства. Щоб його отримати керівництво мальтозного заводу пройшло всі необхідні етапи. А саме подали оголошення в місцеву газету, провели лабораторні заміри і підготували відповідні документи.

Прокоментувати або ж хоча б пояснити документ керівники спиртзаводу не хотіли. А жителі Бучача підкреслили, не вимагають закриття заводу, а просять про перенесення установ з сушки барди за межі міста. Та керівники виробництва їх не чують. І чому  підтвердити свою правоту  бучаччанам і ЗМІ не хочуть – не зрозуміло.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,