23.04.2024

Дешева та екологічна альтернатива газу: у Тернополі розробили теплогенератори, які працюють на відходах

Ваша реклама

Теплогенератор, який працює на відходах – полові, соломі, лушпинні та іншому. Його розробили у науково-дослідній лабораторії «Енергетичний менеджмент» Тернопільського національного педагогічного університету та підприємстві «Універсальні технологічні системи».

Доктор технічних наук, завідувач кафедри машинознавства та транспорту ТНПУ ім. В. Гнатюка, керівник проєкту теплогенератора-утилізатора Валерій Федорейко розповів, що на розробку генератора-утилізатора витратили 5 років.

Одна із галузей, де застосовують винахід – сушіння зерна та олійних культур. Адже цей процес один із найенергозатратніших у виробництві та зберіганні зерна.

Директор ПП “Науково-виробниче об’єднання «Енергоощадні технології»”, голова асоціації зернових складів у Тернопільській області Іван Іскерський розповів, ще 10 років тому елеватор був банкрутом виникло питання – як сушити зерно? Спочатку використовували пічне паливо, дизпаливо, пізніше це стало дуже дорого. Тоді перейшли на сушіння зерна газом.

Та і це було не вигідно. Тож, вирішили використовувати полову – вона дешева і її на полях багато. Аграрії просто викидають такі відходи, а з них можна виробляти  дешеве та екологічно чисте тепло. І, зрештою, зменшити залежність від імпортованого газу.

Валерій Федорейко зауважує, що такий генератор коштує 2,5-3 мільйони гривень. Та запевняє – за сезон роботи, а це 100-120 днів цілодобової роботи, він повністю окупиться.

Із можливостями виробництва таких генераторів сьогодні знайомляться гості із Києва – науковці та підприємці, які зацікавлені впроваджувати подібні винаходи.

Директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та енергозбереження національного університету біоресурсів і природокористування України Віктор Каплун каже, що це рішення надзвичайно важливе, з точки зору розбудови еко-орієнтованих технологій, які зберігають довкілля і дають змогу диверсифікувати поставку електроенергії та теплової енергії, зокрема.

Президент асоціації “Теплиці України” Євгеній Чернишенко зауважив, що такі генератори – це дуже важлива тема для економіки України, для бізнесу, зокрема, фермерського, та інших промисловостях.

Фахівці кажуть, що майже 7% території України – це сміттєзалища. Хоча у Європейських країнах, таких як Швеція, Польща, Литва, вже давно отримують тепло переробляючи відходи.

Солома, полова, тверді побутові та навіть медичні відходи – все це може бути паливом для теплогенераторів-утилізаторів, які виробили у Тернополі, на заводі “Промінь”. Виробництво повністю українське – метал, системи керування, вогнетривка цегла і все інше. А робота генератора – повністю автоматизована.

Адреса виробництва: вул. Текстильна, 38, м. Тернопіль

телефони: 050-437-49-44, 068-038-94-28

сайт: www.uts.te.ua



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,