19.05.2024

Де правда,  а де маніпуляція: аналіз програм політичних партій провели у Тернополі

Ваша реклама

Що можуть обіцяти політичні партії у своїх передвиборчих програмах? Що входить до обов’язків депутатів міської ради, а що – ні? Як не “вестися” на маніпуляції та що обіцяють зробити політичні сили у Тернополі – розповіли представники Центру громадського контролю “Дій”, які провели аналіз 8 програм партій, що балотуються до Тернопільської міської ради.

Зокрема, розповіли, які обіцянки кандидати в депутати зможуть виконати, а які не входять у їхні обв’язки.

Менеджерка проєкту “Центр громадського контролю «Дій!»”, заступниця голови ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики” Марія Іщенко наголошує, що обіцяти щось у програмі, що може робити лише президент чи кабмін, простий житель чи бізнес окремо, вони не можуть. Такі пункти спеціалісти проаналізували на наявність або відсутність потенційного посягання на права людини чи дискримінаційних пунктів програм.

Тож, кажуть фахівчині, у деяких програмах виявили пункти, які теоретично посягають на права людини. Зокрема, проводити заходи, які популяризують традиційні сімейні цінності.

Юристка Центру громадського контролю “Дій!” в Тернополі Ірина Шевченко каже, наприклад, провести фестиваль сім’ї без конкретизації чи це традиційні, чи не традиційні, оскільки вже поняття про традиційні у нас досить розмите або чимало партій говорять про те, що хотіли б ввести або модернізувати християнську етику в школах. Але, зауважує юристка, якщо таку навчальну дисципліну зробили обов’язковою, вона могла б порушити статтю 35 Конституції України, у якій йдеться про те, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання.

Також в програмах партій були і обіцянки про зменшення тарифів на комунальні послуги. Це теж маніпуляція, кажуть експертки, адже на місцевому рівні депутати на більшість цін на компослуги впливати не можуть. Тому виборцям варто запитувати і уточнювати у партій, як збираються реалізовувати подібні  обіцянки.

Також проаналізували найпоширеніші ідеї у програмах політсил за 10 сферами – економіка, екологія, безпека, освіта, медицина, розвиток місцевого самоврядування, інфраструктура, культура, молодь і спорт, соціальна сфера.

Ірина Шевченко зазначає, що практично всі проаналізовані партії обіцяли покращувати інвестиційну привабливість Тернополя, створювати інвестиційну карту міста, розвивати туризм підтримувати бізнес. Марія Іщенко продовжує, що усі вісім партій прописали у своїх програмах сфери економіки і медицини, оскільки через пандемію і погіршення економічного стану ця тема найбільше болить.

Марія додає, багато пунктів у програмах партій переплітались, це позитивний момент, адже ті, хто стане депутатом міської ради, матиме підтримку і зможе реалізувати обіцяне. Обранцям ж варто пильнувати, чи дійсно вони роблять те, що обіцяли до виборів у своїх програмах.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,