28.03.2024

Цигарки і алкоголь не продаватимуть у звичайних магазинах – думки тернополян

Ваша реклама

Пиво, ром і бренді-кола. В Україні хочуть заборонити продаж алкогольних та тютюнових виробів у продуктових магазинах та супермаркетах. Такий законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді 19 липня.

У ньому пропонують обмежити торгівлю алкоголем. Тобто пиво, алкогольні та слабоалкогольні напої, тютюнові вироби та електросигарети можна буде купити лише у спеціально відведених місцях. Але обов’язкове правило – щоб там не було жодних інших товарів. Причиною такої ініціативи автори законопроєкту назвали шкідливий вплив алкоголю та цигарок на здоров’я. Наголошують, алкоголь – головна причина смертності та інвалідності людей віком від 15 до 49 років.

На думку ініціаторів проєкту, алкоголь та цигарки на прилавках у звичайних магазинах кидаються в очі та впливають на підсвідомість як реклама. Через це продукцію нібито купують, навіть ті, хто не мав наміру це робити.
Чи готові тернопільські супермаркети та продуктові магазини до нових змін та як, у разі прийняття, цей закон вплине на їхню роботу.

А підприємці б’ють на сполох. Адже з прийняттям такого законоопроєкту постраждають не тільки вони, а й ринок торгівлі загалом. Забравши з прилавка алкогольні вироби, ціни на продовольчі товари зростуть. Це пов’язано з дороговартісною орендою приміщення. Окрім того, виросте ризик продажу “з-під прилавка”, пояснили експерти.

Власник мережі супермаркетів Артур Дворський зазначив, що таким чином заберуть універсальність таких мракетів.
У продуктових магазинах також збентежені. Адже через новий законопроєкт виторг значно зменшиться. Дозволити собі продаж тільки продуктових товарів зможуть не всі.

А от тернополянам такий законопроєкт до вподоби. Більшість вважає, він позитивно вплине на українців. Значно зменшиться рівень злочинності та покращиться стан здоров’я.

У законопроекті прописали і покарання – якщо магазини таки продаватимуть алко і цигарки – їх шрафувати на понад 20 тис. гривень.

До слова, в Україні масова протидія курінню почалась ще у 2006 році. Тоді заборонили рекламу тютюну, куріння в громадських місцях та зобов’язали розміщувати на цигарках попередження про шкоду нікотину. Окрім того, в деяких українських містах  діє закон про заборону продажу спиртних напоїв після 22-ої години.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,