25.04.2024

Цінність вчень Патріарха Йосифа Сліпого обговорили у Тернополі

Ваша реклама

Він – духовний борець за українську державу. Він – вчений, педагог та дипломат, він незламний і вірний своєму народу. У краєзнавчому музеї відбулась дискусія з нагоди вшанування 60-ої річниці з дня звільнення Патріарха Йосипа Сліпого з ув’язнення радянським режимом.

Молитвою і колядою розпочався круглий стіл присвячений працям Йосифа Сліпого. 2022 був проголошений саме його роком — Патріарха, кардинала, богослова, вченого. Народився Йосиф Сліпий у селі Заздрість, що на Тернопільщині, був послідовником Андрея Шептицького, 18 років перебував в ув’язнені ГУЛАГу, його визволенню сприяли Джон Кеннеді, англійська королева Єлизавета та папа Іван Павло 2, за словами останнього: “…Він постелив свободу сучасній Україні”.

Як відзначив владика Василій, постать Патріарха, його трагічна доля та свідоцтво незламності є дуже актуальними для українців у час війни. Тож особливо зараз, в цей складний час, українці мають розкрити для себе постать Патріарха по-новому.

“Його позиція — є, власне, позиція борця, незламного свідка віри, патріота України, того, що обстоює права українського народу, кладе своє життя, як жертву як жертву за свій народ”, — заявив синкел Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ о. Віталій Козак.

Одне з досягнень богослова, яке обговорили сьогодні – консолідація українців за кордоном. Бо ж саме Йосиф Сліпий об’єднав уламки української діаспори, які були розкидані по всьому світу. Бо він бачив цих людей як таких, які мають працювати для добра України, де б вони не жили.

Науковці, які зібрались, переконані, що Україна нині потребує правильних орієнтирів. Саме тому на часі говорити про Й. Сліпого. Який за свої переконання, віру і патріотизм – терпів знущання. І саме він є свідченням того, що бажане стається.

Ще один важливий посил зустрічі – популяризувати кардинала, привчаючи до святості дітей та молодь. Один з кроків зроблений. Тернопільський письменник Олег Герман отримав дозвіл на екранізацію книги «Князь Церкви», про етапи життя Патріарха Йосипа Сліпого. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,