26.04.2024

Центр підтримки сім’ї та дитини: Тернопільський будинок для дітей шкільного віку реформують

Ваша реклама

Дитячий будинок у Тернополі став вимушеною домівкою багатьом дітлахам. Хтось живе тут протягом кількох років, хтось – декілька місяців. В Україні стартує реформа інтернатних закладів інституційного догляду і виховання, і за кілька років подібні заклади мають зникнути.

Загалом, в Тернопільському будинку для дітей проживають 13 вихованців, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Тут вихователі за ними доглядають, годують, одягають, разом вчать уроки. Та попри забезпечення основних потреб ці діти позбавлені найважливішого – батьківської любові та тепла. Беззаперечно, що для гармонійного розвитку дитини потрібна сім’я, у якій формують позитивні емоційні стосунки, забезпечують догляд та виховання. Проте Конвенція ООН про права дитини допускає для дітей старшого віку, які не мають батьків або не можуть жити у рідних чи прийомних родинах – влаштування на самостійне проживання. Саме так планується трансформація дитячого будинку у Центр підтримки сім’ї та дитини з малим груповим будинком у його складі.

Директор Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку Володимир Долинний каже, вважає таке рішення правильним. Адже за таких умов діти і звикатимуть до самостійності. Хоча, зауважує, вихователі все ж допомагатимуть.

У такому Центрі буде якісно новий підхід до роботи з дітьми, з індивідуальним підходом до визначення потреб кожної дитини. Суттєва увага буде приділятися вихователем дитині у питаннях подолання наслідків травматичних подій, які вона пережила. Діти братимуть участь в облаштуванні та прибиранні своєї кімнати, в готуванні їжі, у них будуть різноманітні домашні обов’язки. Експерти переконують, що таке рішення дасть можливість дітям соціалізуватися і бути готовими до самостійного життя, адже в інтернаті таких навичок здобути неможливо. Саме тому держава вважає, що доба інтернат них закладів в Україні добігає до кінця.

Керівник експертної групи з питань деінституціалізації міністерства соціальної політики України Ольга Горяженко зауважує, у рамках реалізації національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання планується закриття до 2026 року інституційних закладів, в яких знаходиться більше, ніж 15 дітей. Крім того, вже у 2020 році планується припинити влаштування до інтернат них закладів дітей раннього віку. Бо саме на таких дітей інституційні заклади мають найбільш негативний вплив.

Про негативний вплив закладів інституційного догляду кажуть і самі ж випускники. Володимир Яворський з дитинства виховувався в одному з інтернатів області. Ділиться, після випуску важко знайти себе та соціалізуватись. Тому зараз важливі й благодійні фонди, у якому допомагають сиротам. До прикладу, «Майбутнє сиріт» тривалий час організовує тренінги, де вихованців таких закладів навчають елементарних речей, яких в інтернатах вони не мають можливості навчитися. Йдеться і про користування грошима, і готування їжі самостійно, і планування часу.

Проблема полягає у тому, що у всіх дітей, які перебувають в обласних інтернатах лише 8% п – це діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Інші ж не живуть з батьками, часто через сімейні негаразди, складні життєві обставини або бажання батьків перекласти усю відповідальність по догляду за дітьми на державу. Тому, для того, аби вирішити існуючу проблему, варто не лише реформувати інтернати, а й створювати нові послуги у громаді. Зокрема, однією із спеціалізованих соціальних послуг, які можуть замінити необхідність влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до великих інтернат них закладів – є створення малого групового будинку.

Заступниця керівника проєкту реформування закладів інституційного догляду та виховання у Тернопільській області міністерства соціальної політики України Зінаїда Кияниця розповідає, у малому груповому будинку будуть створені умови, наближені до сімейних. З однієї сторони – побутові, а з іншої – форми роботи будуть застосовуватись такі, коли враховуються індивідуальні потреби кожної дитини, коли діти будуть включені повністю в процес самообслуговування, процес прийняття рішень.

Відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки передбачене скорочення мережі загальноосвітніх шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а нещодавно прийнятий Закон «Про повну загальну середню освіту» зобов’язує передати усі так звані сирітські заклади у систему управління Мінсоцполітики.

Начальниця управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома зауважує, з 2021 року, відповідно до нового Закону, прописано те, що усі навчальні заклади, які мають дітей-сиріт, або такі дитячі будинки, які є у підпорядкуванні системи освіти в Тернопільській області мають перейти в підпорядкування соціального захисту. І освітні послуги в таких закладах вже не мають надаватися.

Загалом, на сьогодні на Тернопільщині діє 19 інтернатних закладів інституційного догляду і виховання, в яких цілодобово перебувають 1020 дітей. З них понад 92% мають батьків. Тому експерти переконують – даний проект Мінсоцполітики, який реалізується за сприяння Світового банку, реформує не лише інтернати, а й сучасне суспільство.

 

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,