20.04.2024

Чи зафіксували небезпечний рух “Редан” у Тернополі

Креатор буд

Молодіжний рух родом з росії. Ворожа субкультура шириться Україною. Учасників “Редану” провокують на насильство та бійки. Чи існує небезпека потрапити під негативний вплив руху дітям у Тернополі — дізнавалися наші журналісти.

Небезпечна субкультура “Редан”, яку сповідують підлітки та діти з’явилася в Тернополі.  Хлопця з рюкзаком, на якому зображено павука — символ цього руху помітили в одному із торгових центрів міста. Однак якихось небезпечних дій він не робив, а лише вийшов з ТРЦ. У поліції розповідають, що молодіжний рух “Редан” в Україну прийшов з росії.

“Буквально тиждень перед тим, як рух з’явився у нас, його вперше зафіксували в російській федерації. І там дійсно були великі побоїща, коли одна група людей нападала на інших людей, і навіть було зафіксовано два факти смерті дітей”, — відзначає начальник ювенальної превенції управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Тернопільській області Петро Тихович.

Основна дія, яку проводять реданівці — вони збираються великою групою в людних місцях і там бешкетують. На противагу “Редану” утворилися ще одна молодіжна течія “Антиредан”. Хлопці та дівчата нападають один на одного і влаштовують масові бійки.

Подібні зборища реданівців та антиреданівців вже відбувалися в Україні. Зокрема, в Києві, Житомирі, Хмельницькому. Прибічників руху “Редан” виявили і в Тернополі. Хлопці створювали телеграм-канали і там обговорювали можливі зустрічі.

Одинадцятикласник Сергій Видра розповідає, що такі канали чи відео побоїщ постійно йому висвітлює в соцмережах. Хлопець відзначає, що усі канали з тематикою “Реданів” закриті, так просто не можливо переглянути про що там йдеться.

Але ми знайшли один з таких каналів в Телеграм. Перша картинка, яка потрапляє на очі — це як невідомі представляють до голови хлопця пістолет. Тернопільський підліток каже, що це відео з росії.

Психологи додають, підліткам на гачок такої субкультури потрапити дуже легко. Особливо в час інформаційних технологій, адже достатньо лише один раз відкрити чи пошукати інформацію про цей рух і всі соцмережі будуть вибірково пропонувати все про “раденів”.

У кожній тернопільській школі зараз проводять спеціальні уроки, на яких розповідають про цей рух. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,