02.05.2024

Чи є вакцина від грипу і яких штамів варто боятися тернополянам цієї осені

Ваша реклама

Висока температура, кашель, ломота у тілі та червоне горло. Ці симптоми типові для респіраторно-вірусних захворювань. До них входить і грип. Розвивається він саме восени, бо прохолодно і сиро. І хоч осінь вступила в свої права нещодавно, хворих на цю недугу на Тернопільщині вже фіксують.

У МОЗі повідомили, що українцям цього епідсезону варто чекати відразу чотири штами цієї недуги, але запевнюють – вакцини вистачить.

За словами головної державної санітарної лікарки Тернопільщини Оксани Чайчук, передбачають 30 тисяч доз протигрипозної вакцини, яка буде поступати у вигляді гуманітарної допомоги України. Також в уряді запланували виробництво власної протигрипозної вакцини на території України.

На тлі пандемії коронавірусу люди забувають про інші, не менш небезпечні вірусні хвороби. Тож, щоб захистити себе від грипу варто вакцинуватися, зазначає лікарка. Як пояснила Оксана Чайчук, вакцинацію від грипу можна зробити тільки у сімейного лікаря і за підтвердженням стану здоров’я пацієнта. Щеплення повинні робити здоровим людям.

Справді, щепити від грипу може лише сімейний лікар, він і надає потрібний препарат. Хоча минулого року вакцину від грипу можна було купити у аптеці, самотужки. Чи можна так зробити зараз? На сайті МОЗу пишуть, цьогоріч до аптечних мереж доставлять більшу кількість вакцин, ніж минулоріч, — приблизно мільйон доз. Тож ми вирішили з’ясувати це питання.

У місцевих аптеках в один голос зазначили: краще відразу звертатися до сімейного лікаря, той  вже організує процес. А чому не мають вакцини – не пояснили. Водночас  погодилися –  найкращим періодом для вакцинації від грипу є період від початку вересня та до кінця жовтня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,