28.04.2024

Чи готові тернополяни самостійно відкладати гроші на пенсію і що пропонують народні депутати

Ваша реклама

Подбати про забезпечену старість. В Україні обговорюють пенсійну реформу. Людям хочуть дати можливість самим відкладати гроші для майбутньої пенсії. Свою частку за працівника платитиме і роботодавець. Чи готові тернополяни мати свої пенсійні накопичувальні рахунки — далі.

Тож якщо ви боїтеся, що на пенсії ваш гаманець буде порожній, то у Верховній Раді думають над альтернативою. Вже скоро ви зможете відкладати приблизно 2% щомісяця на особистий рахунок. Більше того, свою частку за вас платитиме і роботодавець.

Загалом уже більше 15 років в Україні обговорюють пенсійну реформу. Останні зміни полягають у запровадженні другого рівня, тобто обов’язкової накопичувальної системи. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і назвав реформу пріоритетом 2023 року. Адже ці зміни забезпечить право кожного українця в майбутньому мати високу пенсію.

“Реформа полягає у тому, що усі працевлаштовані українці матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки. Кошти ітимуть туди з трьох джерел: внесок роботодавців, внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах і добровільні внески громадян”, — пояснив Денис Шмигаль.

Законопроект “Про накопичувальне пенсійне забезпечення” вже зареєстрували у Верховній Раді. Так, роботодавці сплачуватимуть у 2023 році – 1 % від зарплати, у 24 – вже 1,5%, і у 2025 році – 2%. Також внесок буде і від працівників.

Експерти кажуть, така реформа – це необхідність, адже пенсійна система країни в глибокій кризі.

“В ситуації, яка не задовольняє ні державу, з точки зору фінансування дефіциту, ні людей, які отримають невисокий розмір пенсії, будь-яка система у таких параметрах потребує реформування”, — відзначив докторант кафедри ЗУНУ Анатолій Сидорчук. А накопичувальна система – один з варіантів вирішення цих проблем, переконаний спеціаліст.

Наразі пенсійна система України складається з трьох рівнів: солідарна система, обов’язкова накопичувальна і система недержавного пенсійного забезпечення. Але по факту, попрацює тільки перший рівень. Це, каже експерт, про солідарність поколінь — коли з податків працюючих платять пенсіонерам. Накопичувальна система дещо порушить цю солідарність, тому що ми самі для себе почнемо збирати.

” І ця солідарність також лишається, але вона вже не тільки на це буде опиратись. Тобто, це додатково посилить ваш захист. Щось буде з солідарної системи, однозначно. Але щось буде з того, що ви назбирали”, — зауважив Анатолій Сидорчук.

За таким сценарієм може бути додаткове навантаження на роботодавців. Адже їх можуть зобов’язати додатково платити відсоток від зарплати офіційно влаштованого працівника. Але плюсом є те, що такі відкладення будуть фінансовою подушкою в майбутньому. Тетяна Оконська — приватний підприємець. Через війну у неї залишився тільки один працівник. Про законопроект, каже, чула і готова платити цей податок. Незалежно від того чи буде це входити у ЄСВ чи нараховуватись окремо.

А от на вулицях Тернополя мало вірять у реформування. Більше — дивіться.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,