29.03.2024

Чи буде в домівках тернополян вода і тепло під час блекауту

Креатор буд

Блекаут. Все частіше це слово чують українці. І все інтенсивніше люди готуються до іншого життя – без світла, води, тепла. У Тернополі вчергове відбулась нарада з головами ОСББ та управителями будинків. Обговорювали алгоритм дій в умовах блекауту.

Найактуальніше — відсутність електрики. Ситуація зі світлом у місті – критична.

“Місто перебирає дозволену потужність. І неможливо поїхати по кожній підстанції – там світиться кафе, там світиться реклама, неможливо з технічної сторони поїхати всьо повідключати, бо треба миттєве зняття навантаження буквально протягом 5-10 хв яке відключається централізовано з пульта диспетчера “Тернопільобленерго”, — відзначив головний інженер Тернопільського міського РЕМу Володимир Кучмій.

Як зазначають фахівці, тривалість відсутності світла у Тернополі може збільшуватись. Тому варто економно споживати електроенергію, бо через це місто може повністю залишитись не лише у темряві, а й без води.

“Якщо електроенергія пропадає в місті надовго, то централізоване водопостачання працювати не буде. Буде альтернативне водопостачання через колонки-качалки, ми зможемо забезпечити роботу трьох бюветів на генераторах. Я сподіваюсь, що цього буде достатньо для мінімальної потреби”, — пояснив директор КП “Тернопільводоканал” Володимир Кузьма.

Якщо під час відсутності електроенергії температура у квартирах тернополян опуститься до нуля, то треба буде спустити воду з усіх трубопроводів. Якщо ж у будинку є альтернативні джерела опалення, то з ним слід бути дуже обережними, аби не спровокувати пожежу.

“Це завжди є пожежнонебезпечні об’єкти. Тому їх треба використовувати розумно. Так, щоб не завдати небезпеку ні собі, ні сусідам. Це стосується як користування генераторами у багатоквартирних будинках, так використання буржуйок чи інших видів відкритого вогню”, — наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Додамо, про виникнення критичної ситуації спочатку повідомлять голів ОСББ та управителів, а вони в свою чергу – мешканців будинків.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,