02.05.2024

Чому протестували ресторатори Тернопільщини та яке рішення прийняли в ОДА

Креатор буд

Під стукіт каструль та світовий хіт карантину – пісню “Коронавірус”. Так у Тернополі страйкували представники закладів громадського харчування. На мирну акцію зібрались учасники об’єднання рестораторів, в яке входить 27 закладів міста. Загалом під стінами Тернопільської ОДА вимагали почути їхню вимогу майже сотня працівників ресторанів та нічних клубів.

Разом із колективом прийшла на мітинг адміністраторка одного із закладів харчування – Марія. Каже, що сьогодні лише від їхнього закладу прийшли шестеро працівників. Люди не погоджуються із тим, що час їхньої роботи обмежили до 23-ї години.

На акцію ресторатори вийшли з плакатами: “Дозвольте працювати після 23:00″,”Після 22:00 на вулицях міста просинається вірус”. Ще одне із гасел – “Ресторатори України, об’єднуйтесь”. Адже, як зазначають учасники акції, у багатьох містах України, зокрема в Києві, заклади харчування та нічні клуби працюють. Тому хочуть справедливості – щоб за однаковими правилами працювали у всіх містах.

Ресторатори зазначають, що готові забезпечити дотримання усіх вимог карантину, щоб їхні заклади працювали у нічний період. Бо від таких обмежень страждає бізнес та працівники.

Ініціатор акції протесту Тарас Ковальчук каже – вимагають , щоб не втручались в їхню господарську діяльність. Запевняє – заклади виконують всі санітарні норми: 4 людини за столиком, санітайзери та температурний скринінг. Обмеження роботи після 23:00 учасники акції вважають протиправним. Додають, такі вимоги призведуть до того, що чи не половина закладів міста буде змушена закритись, а люди залишаться без роботи.

Організували акцію, щоб привернути увагу влади. Стосовно того, чому біля Тернопільської обласної адміністрації кажуть, що у понеділок подавали письмові звернення у міський та обласний штаби та в прокуратуру, щоб не вводили заборони роботи після 23:00. Міський штаб, кажуть, звернення підтримав, а обласний – прийняв рішення про обмеження.

По завершенню акції мітингувальники зустрілись із першим заступником голови Тернопільської ОДА Ігорем Дем’янчуком, який зазначив, що за результатами цієї зустрічі підготують звернення до Головного санітарного лікаря та до державної комісії з надзвичайних ситуацій щодо роз’яснень постанови і доцільності включення цих закладів до переліку, які підлягають закриттю в період з 23:00 до 7:00.

Окрім цього, реставратори будуть звертатись у адміністративний суд для оскарження цього рішення Кабінету міністрів.  Мітингувальники сподіваються, що питання вирішать найближчим часом. Але наголошують – на акції виходитимуть доти, поки їх не зрівняють у правах з тими закладами, яким працювати можна.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,