19.04.2024

Білоруських опозиціонерів “насильно видворили” в Україну, Колесникова вирвалась

Креатор буд

Зникла напередодні у Мінську одна з лідерок протестів Марія Колесникова та двоє її колег “пройшли прикордонний контроль та поїхали у бік України”, кажуть білоруські прикордонники, пише ВВС Україна.

Речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив ВВС News Україна, що до українського пункту пропуску приїхали тільки двоє опозиціонерів – без Колесникової.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що опозиціонерів насильно намагались видворити з Білорусі, але пані Колесникова зуміла лишитись в країні.

Версія влади Білорусі

Про виїзд з Білорусі опозиціонерів повідомив білоруським ЗМІ офіційний представник Державного прикордонного комітету Білорусі Антон Бичковський.

Разом з Колесниковою нібито виїхали ще двоє зниклих вчора членів координаційної ради опозиції Антон Роденков та Іван Кравцов.

“8 вересня на початку 5 години ранку Антон Роденков, Іван Кравцов та Марія Колесникова пройшли прикордонний контроль у пункті пропуску “Олександрівка” та поїхали у бік України”, – повідомив пан Бичковський.

Згодом пан Бичковський уточнив версію: троє опозиціонерів виїздили з пункту пропуску, а Колесникова випала з автомобіля, її затримали.

Державний канал “Білорусь 1” у Telegram повідомив, що пані Колесникова не виїхала з Білорусі, її затримали білоруські прикордонники.

Згодом канал оприлюднив відео інциденту. Журналісти стверджують, що троє опозиціонерів намагались прорвати кордон, двоє втекли, а Колесникову затримали.

Версія України

У Державній прикордонній службі заявили ВВС News Україна, що Антон Роденков та Іван Кравцов прибули до українського пункту пропуску, а Колесникова – ні.

“В один з українських пунктів пропуску в межах Київської області на в’їзд в Україну прибули двоє громадян РБ А. Родненков та І. Кравцов. Наразі вони проходять необхідні заходи прикордонного контролю у відповідності до законодавства, яке визначає порядок перетину державного кордону. Громадянка РБ М. Колесникова в пункти пропуску України для проходження прикордонного контролю не прибувала”, – заявив Андрій Демченко.

Згодом заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що виїзд опозиціонерів був недобровільним.

“Це було насильницьке видворення з рідної країни з ціллю компрометації білоруської опозиції. Марію Колесникову не вдалося видворити з Білорусі через те, що ця смілива жінка зробила дії по унеможливленню її переміщення через кордон”, – написав пан Геращенко.

“Всю відповідальність за її життя та здоров’я несе персонально Олександр Лукашенко”, – додав він.

Агенція “Інтерфакс” з посиланням на джерела повідомила, що Колесникова могла порвати власний паспорт.

Марія Колеснікова зникла у Мінську 7 вересня. ЗМІ повідомляли, що її могли викрасти просто на вулиці міста й посадити у фургон. Також того дня зник зв’язок з її двома колегами Антоном Роденковим та Іваном Кравцовим.

Колесникова – одна з трьох лідерок об’єднаного передвиборчого штабу Світлани Тихановської. Дві інші лідерки – сама Тихановська і Вероніка Цепкало – після президентських виборів 9 серпня були змушені виїхати з Білорусі.

Пані Колесникова стала одним з символів протестів останнього місяця. Вона неодноразово заявляла, що не планує покидати країну.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,