25.04.2024

Батько у декреті: чи готові тернопільські чоловіки доглядати за дітьми

Креатор буд

Декрет для татусів – можливий. Таке рішення днями прийняли у Верховній Раді України.

Така можливість в українців була і раніше, проте необхідною була довідка із місця роботи матері. Зараз же достатньо лише написати заяву та подати свідоцтво про народження дитини. Окрім цього, після народження дитини кожен чоловік зможе взяти оплачувану 2 тижневу відпустку.

У Тернопільській громаді – зараз 6,5 тис людей, які перебувають у декреті. З них 139 – це суто чоловіки. Такі підрахунки управління соцполітики за 2021 рік. Тут також додають, торік цифри були практично такими ж. Тож для жителів нашої ОТГ декрет для чоловіків – не новинка.

Нововведення, за словами експертів, дозволять уникнути гендерних стереотипів. Тому, практика, коли в декрет іде батько – поширена у Західній Європі. Там 20% чоловічого населення доглядають за малюками, в той час коли в Україні цифра вдесятеро менша.

Психологиня Тетяна Білінська зазначила, під час декретної відпустки чоловіки не лише налагоджують зв’язок із дитиною, а й суттєво піднімають власний рівень IQ.

Експерти підкреслили, небажання багатьох татусів йти в декрет – стереотип, бо це “не чоловіча справа”. Також важливим є і економічний фактор, адже чоловіки зазвичай мають більшу зарплату, і можуть утримувати сім’ю, поки в декреті – жінка.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: ,