23.04.2024

“Ангели війни”: 15 документальних фільмів про загиблих захисників зняли у Тернополі

Креатор буд

Спецпроєкт “Ангели війни”. Це 15 десятихвилинних фільмів, у яких рідні та близькі загиблих захисників із Тернополя розповідають про їхній життєвий шлях. Транслюють документальні стрічки на телеканалі Тернопіль1.

Авторка і ведуча соціального проєкту “Небайдужі”, авторка спецроєкту “Ангели війни” Ольга Шахін каже – у її програмі збуваються мрії. Розповідає, коли запитала у матері загиблого бійця 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Андрія Питака пані Мирослави, яка стала учасницею проєкту, про що вона мріє, то вона сказала, що єдина її мрія – щоб про загиблих героїв пам’ятали. Так і народився спецпроєкт “Ангели війни”.

Режисерка спецпроєкту “Ангели війни”, шеф-редакторка відділу “Production” на каналі Тернопіль1 Світлана Наконечна каже, фільми про те, якими людьми були герої – про їхнє життя, роботу, захоплення та сім’ї.

Спецпроєкт “Ангели війни” урочисто репрезентували у кінотеатрі “Злата”. Присутніми були усі причетні до створення – родичі загиблих, знімальна група, захисники, і просто небайдужі. Учасників спецпроєкту, а це близькі люди військових, які загинули на сході України, за їхню відвагу і участь відзначили подяками та вручили флешки із записами їхніх розповідей.

Міський голова Тернополя Сергій Надал також подякував родичам загиблих та зазначив, що батьки героїв виховали їх справжнім прикладом для наступних поколінь.

Після урочистої частини присутні змогли переглянути фільм, у якому показали частину з тих 15-ти документалок, які відзняли у рамках проєкту “Ангели війни”. Кожен, хто потім виходив із зали зауважував, що без сліз дивитися неможливо, але і важливість таких проєктів теж переоцінити важко.

Керівниця громадської організації “Захист” Мар’яна Головко каже, як мама 4-х синів, розуміє наскільки важкі ці втрати.

Учасниця Тернопільського осередку всеукраїнської ГО “Асоціація жінок України «Дія»” Ярослава Процик зазначила, що дуже важливо пам’ятати людей, які своїм життям заплатили за те, щоб ми мали мирний світанок і радісні дні.

Інспекторка з дотримання прав людини Управління дотримання прав людини Національної поліції України Ірина Ніколаєва також відзначила, що фільм непростий для сприйняття. Додає, справді потрібно дякувати нашим захисникам та їхнім родичам.

Додамо, до організації урочистотей та прем’єри спецпроєкту долучились курсанти ДНЗ “Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”, за що їм подякувала авторка проєкту. В свою чергу,  начальник закладу Вадим Ластовицький вручив Ользі Шахін нагороду за її роботу та подякував за співпрацю.

Зазначимо, що спецпроєкт “Ангели війни” виходить на телеканалі Тернопіль 1 щосереди о 19:40. Переглянути фільми, які вже вийшли в ефір, можна на сторінці Тернопіль1 у Youtube.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,