30.04.2024

Творці української історії: у Тернополі вшанували учасників революцій незалежної України

Креатор буд

Щороку у День Гідності та Свободи тернополянка Оксана Голуб приходить на Площу Героїв Євромайдану та кладе квіти до підніжжя стели. Жінка впевнена – це її обов’язок, адже вона була учасником подій 2013-го.

Тоді, у Києві на Інститутській,  розповідає пані Оксана, познайомилась з багатьма людьми близькими по духу – щирими та сміливими патріотами. До прикладу, особисто була знайома з Сергієм Нігояном – одним із перших, хто загинув на Майдані.

Революція Гідності та Помаранчева революція змінили хід української історії. Щороку, 21 листопада, у Тернополі вшановують пам’ять наших героїв. Вже традиційно відправили молебень біля пам’ятника Небесній сотні за тих, хто поклав своє життя за нашу волю. Сюди щорічно приходять, і батьки загиблих, і учасники обох революцій.

Одним із таких є Володимир Мосейко – наказний отаман Тернопільського крайового коша, учасник Революції Гідності та Помаранчевої революції. Чоловік зізнається – ці події боляче згадувати. До того ж, ми не маємо права забувати героїв сучасності.

Міський голова Тернополя Сергій Надал  каже, що такі відзначення для нашого міста традиційні. Каже, події революції показали, що українці піднялися з колін і довели всім, що ми є дійсно державотворчою нацією. Тоді ми протиставили мужність і самопожертву грубій силі тих хто зневажав українців, тих хто зневажав людей. Тоді українці перемогли. Тоді не було нікого байдужого, хто не міг їхати на майдан в Київ стояв на майдані в Тернополі, зауважив міський голова.

Під час пам’ятного заходу вшанували також загиблого в україно-російській війні – Івана Дедюха. Чоловік був військовим, мав звання молодшого сержанта. Влітку 2020 загинув від множинних осколкових поранень. Його посмертно нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Відзнаку вручили рідним військового. Мирослав Дедюх – батько Івана каже, що син був справжнім патріотом і без страху ішов у бій за командиром.

Відзначили сьому річницю Революції Гідності помолившись за Героїв. Кожен свідомий українець розуміє – головне, щоб їхній подвиг не забули, а батькам та рідним у цей день варто висловлювати слова подяки, зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Віктор Устенко.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,