29.03.2024

88-річний житель Тернопільщини обурений, бо все життя доглядав за могильником у селі Капустинці, а невідомі понищили територію

Ваша реклама

Зараз бур’яни та пеньки, а колись – алея дерев. Це могильник у селі Капустинці після проведення так званого “благоустрою”. Його, за словами місцевого жителя Михайла Крокоша організував тутешній підприємець.

Пенсіонер 30 років тому разом із небайдужими односельчанами облагородили цю територію. Посадили дерева та встановили огорожу довкола козацької могили. Зараз же, усе занедбали, а частину дерев зрізали.

Чоловік розповів, що щороку сюди приходив, косив територію, доглядав дерева. Проте, у свої поважні 88 років продовжувати це робити не міг, адже похитнулось здоров’я. Та не давало спокою пенсіонерові це питання, тому не раз просив людей зробити порядок на могильнику. А коли пан Михайло приїхав влітку – побачене вразило. Посаджені ним липи, ясені, черешні та яблуні нещадно зрізали.

Сухі сосни на території могильника залишили. Чоловік припустив, напевно, винуватцям потрібна була лише якісна деревина. Та чи мали право вони взагалі пиляти ці насадження. Щоб з’ясувати, ми звернулись до старости села – Сергія Костенка. Він зазначив, на посаді нещодавно, тому достеменно ситуації не знає. Проте, запевнив, що він на обрізку жодних дозволів не видавав.

Підприємець, який, імовірно, зрізав дерева на камеру говорити відмовився. Проте пояснив, на місці могильника був чагарник, який розростався у поля довкола. Землю він орендує, тому розчистив насадження. Щодо дозволу вирубки уточнив, на самосіви і чагарники він не потрібен. У Держекоінспекції області нам відповіли, що впродовж 15 днів розглянуть ситуацію. Проте могильник у Капустинцях має ще одну загадку. На території є табличка з надписом “пам’ятка археології”. Але в офіційному реєстрі його немає.

Як зазначила директорка тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська, зараз триває процес підготовки до внесення цього місця до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Отож, до кінця 2021 могильник, що в селі Капустинці, офіційно стане об’єктом культурної спадщини Тернопільщини. А стосовно занедбаної території і вирубки дерев очікуємо відповіді відповідних органів.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,