29.03.2024

600 пар взуття у центрі Тернополя: активісти створили інсталяцію на знак протидії домашньому насильству

Креатор буд

“Принеси пару туфель на знак солідарності із жертвами домашнього насильства” – із таким закликом сьогодні на Театральному майдані у Тернополі відбулась інсталяція із 6-ти сотень пар дитячого та жіночого взуття.

Долучилась до ініціативи уже вдруге директорка з розвитку ГО “Відродження нації” Оксана Шлюсар. Жінка каже, займається питаннями насильства та протидії торгівлі людьми, тому активно підтримує такі заходи. Пані Оксана каже, що насильство – це проблема поширена, тому ігнорувати її аж ніяк не можна.

Були серед учасників інсталяції ті, хто вперше побачив таке дійство. Люди кажуть, це змушує переосмислити ставлення до проблеми та змінює реакцію тих, хто ставав свідками насильства. До прикладу, тернополянка Дарина вважає, що коли ти є жертвою насильства, то обов’язково потрібно про це говорити, не соромитись і не боятись. Запевняє, долучатиметься до подібних заходів і надалі.

Організовують інсталяцію уже другий рік поспіль учасниці ГО “Асоціація жінок України «ДІЯ»”. Вони зазначили,  головна мета – протест проти домашнього насилля. А також інформування населення, про те,  що робити коли ви стали жертвою чи свідком примусу або бійки. У 2020 учасниці ГО вирішили з користю використати головний елемент інсталяції – взуття.

Учасниця ГО “Асоціація жінок України «Дія»” Ярослава Процик розповіла, що цього разу вперше взуття, яке задіяне в акції передадуть у Луганську область, де є постраждалі від пожежі. Учасниця акції зауважила, що кожного року в Україні гине 600 жінок саме від насильства в сім’ї, в суспільстві. Тому таким чином учасниці ГО хочуть привернути увагу до проблеми.

Долучились до ініціативи і представники поліції. Під час показу інсталяції вони презентували тематичну фотовиставку під назвою “Річ у тім”. Завдяки представленим експонатам люди ознайомились із методами, які використовують насильники.

Капітан поліції, старший інспектор з особливих доручень Управління дотримання прав людини ГУНП в Тернопільській області Ірина Ніколаєва розповіла, що представили 16 експонатів, на яких зображені 16 малюнків. Це речі, з якими ми зустрічаємось щодня, але які стали предметами домашнього насильства. На кожному експонаті також був QR-код, за допомогою якого можна відсканувати і прочитати конкретно кожну історію і поділитися нею.

Учасники інсталяції, присвяченій протидії домашньому насильству, закликають – не бійтеся говорити про проблему. А якщо ви стали її свідком чи жертвою телефонуйте у поліцію на лінію 102, або на гарячу лінію із протидії домашньому насильству за номером 15-47.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,