19.04.2024

5 травня у Тернополі підприємства можуть відновити роботу

Ваша реклама

Наразі усі підприємці очікують рішення міського штабу, який відбудеться 4 травня.

Підприємці із різних галузей діяльності у Тернополі хочуть відновити свою роботу. Кажуть: під їхнім керівництвом працівники, які не мають вже жодних коштів для життя.

Вони готові забезпечити клієнтів та працівників засобами індивідуального захисту, регулярно дезінфікувати приміщення та виконувати інші вимоги, аби не допустити поширення коронавірусу.

– Зараз йде мова про виживання як таке. Щоб хоч по трошки почався оборот якихось грошей в тій економіці. Звідкись люди почали отримувати ту зарплату, ходити на роботу, і якось це все почало відживати, і насправді цей період буде дуже довгий, – каже співвласниця кав’ярень Ірина Головко.

Підприємців у сфері краси, окрім сплати податків та безробіття працівників, хвилює те, що може розвиватись “чорний” бізнес. Тут власники наражатимуть своїх клієнтів на небезпеку. І через недотримання санітарних вимог продовжиться процес поширення коронавірусу.

– Ми вважаємо, що наша сфера є невід’ємною частиною надання послуг для жителів міста. Тому в даний час що ми не працюємо, хоча ми завжди дотримуємось санепідеміологіних норм. Тому що салони краси і так завжди мають свої норми, – каже представниця підприємців у сфері надання послуг салонами краси та перукарень Юлія Вівчар.

– Вважаємо, якщо ми не відкриємось, то чорний бізнес такого плану як на дому почне розвиватися. Якщо почне розвиватися підпільний бізнес, це, по-перше, понесе збитки у міський бюджет, бо не буде оплачено за підприємницьку діяльність коштів.

У міській раді із розумінням ставляться до ситуації, в якій опинилися підприємці через карантин. У квітні підприємців 1 та 2 групи звільнили від оплати єдиного податку. Тепер готові до продовження конструктивного діалогу.

– Потрібно чітко розуміти, що є повноваження, які має міська рада або місцеве самоврядування, окремо є заборони які введені на рівні держави Кабміном. І ми можемо приймати будь-які рішення, будь-які дозвола, які не будуть суперечити тим рішенням, які прийняли Кабінет Міністрів і Верховна Рада, – пояснює міський голова Тернополя Сергій Надал.

– Тому декілька таких видів діяльності ми виокремили, це ті заборони, які були прийняті у місті раніше, і їх немає в постанові Уряду і в рішенні Верховної Ради. Вони сьогодні були запропоновані підприємцям. І якщо, дасть Бог, що ми за вихідні не будемо мати різкого скачка захворювань по Тернополю, їх запровадимо у роботу з вівторка. В понеділок відбудеться засідання штабу, ми винесемо на обговорення.

Мова йде про відновлення роботи закладів ресторанного тбізнесу а громадського харчування, торгових точок із швидкого приготування їжі та напоїв.

– Ми вимагали, щоби все таки нам дозволили всім працювати з першого травня. Підприємці задоволені частково. На зустрічі домовилися, що після 11 травня включать і непродовольчі магазини, що можна буде відкривати попередньо. Добилися також, що стоматологи зможуть працювати, але перед тим, за кошти із місцевого бюджету і провірять чи вони здорові, їхні працівники, – каже голова Тернопільської обласної організації “Підприємці Галичини” Ольга Шахін.

Наразі усі підприємці очікують рішення міського штабу, який відбудеться 4 травня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,