05.05.2024

35 років цьогоріч могло б виповнитися захиснику України Михайлу Цимбалістому

Креатор буд

Михайло Цимбалістий – військовослужбовець, який загинув на Сході від ворожої кулі снайпера 13-го вересня минулого року. 29-го липня йому могло б виповнитися 35 років.

Наша знімальна група поспілкувалася із батьками загиблого – Галиною та Василем Цимбалістими. Батьки, зі сльозами на очах згадують сина. Кажуть, вдячні Йому, що 34 роки мали таку опору.

Мати загиблого військового пані Галина розповідає, син був простою, доброю людиною. Обрав для себе військову службу, яку дуже любив та виконував досконало.

У 1996 році сім’я переїхала у Тернопіль, бо батько Михайла – пан Василь – теж військовий, і його перевели служити у наше місто. Тут хлопець пішов навчатися у школу №29. Батьки кажуть, вдячні усім вчителям і директору, що допомогли гідно виховати сина. Пан Василь каже, що саме Тернопіль став для їхньої сім’ї рідним містом.

Військову справу Михайло обрав для себе сам. Батьки згадують, коли син повідомив, що йде до армії – відмовляли. Це було ще до 2014 року, служба була не популярною серед молодих людей. Та Михайло наполягав на своєму – вступив у Львівську академію сухопутних військ, на кафедру військової розвідки. Зауважують – він любив справу.

Із перший днів війни Михайло Цимбалістий був на фронті. Та батькам не казав про це ані слова. Про службу сина вони дізналися вже після його смерті, від побратимів. А син і Донецький аеропорт захищав, і брав участь у боях під Іловайськом.

Біля пам’ятника святому Францискові, біля скверу навпроти Собору святого апостола Петра, можна побачити білборд – це своєрідна пам’ять про Михайло Цимбалістого. Батьки розповідають – син, за можливості, служби Божі не пропускав, для нього віра була дуже важливою.

За свою військову службу Михайла Цимбалістого відзначили численними нагородами. Зокрема, нагрудним знаком «Зірка Слави» (посмертно). Та була у захисника і улюблена відзнака, розповідає батько – медаль Березняка, на псевдо «Майор Вихор». Він врятував Краків від вибуху, під час Другої світової війни.

Зауважимо, Михайло Цимбалістий похований на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі у Тернополі.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,