20.04.2024

100 днів у Білорусі тривають масштабні протести

Ваша реклама

100 днів протестів. На вулиці білоруських міст й досі виходять десятки тисяч людей. Напередодні там відбулася масштабна акція пам’яті Романа Бондаренка, чоловіка який помер після затримання невідомими в дворі свого будинку. Вже 15 листопада тисячі людей прийшли на центральну площу Мінська з оберемками квітів, аби висловити свої співчуття. Та вже за декілька годин мирний натовп почали розганяти силою.

Після  цього, на площу почала підтягуватися важка техніка. Протестувальники ж в свою чергу почали утворювати лінію оборони і з підручних матеріалів будувати барикади. А навколо протестувальників силовики утворили кільце.

Як наслідок – рекордна кількість затриманих – більше тисячі. За понад три місяці протестів ніколи раніше так багато людей не потрапляли під арешт.

Серед затриманих – майже два десятки журналістів, багато молоді і навіть люди старшого віку, про це повідомляють у тамтешніх ЗМІ. Та попри нові арешти люди й далі виходять на вулиці міст та сіл. Так, сьогодні в Мінську на марш вийшли пенсіонери.

Нагадаємо, протести в Білорусі почалися ще в червні. Причиною стали арешти опозиційних кандидатів у президенти. А найбільша хвиля невдоволення прокотилася країною після офіційного оголошення результатів президентських виборів.

За цих три місяці, за різними підрахунками, вийшли на вулиці близько мільйона громадян Білорусі. Тисячі людей потрапили до в’язниць, а за офіційною інформацією – семеро людей загинули.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,