24.04.2024

Зруйновані давні поховання у Бучачі: активісти звинувачують комунальників

Креатор буд

Знищені надгробки давніх поховань. Таку жахливу картину застали жителі Бучача на старому кладовищі. Як потім з’ясувалося, напередодні комунальники обрізали на цвинтарі гілля дерев.

Керівник громадської організації “Бучацькі справи” Олег Гребеньовський розповів, що понад 10 надгробків після наведення благоустрою знесені або зазнали пошкоджень. При цьому, ці поховання є цінними для історії Бучача та України загалом. Активісти хочуть зафіксувати руйнування, аби винуватці понесли відповідальність за пошкодження могил.

Журналісти “Тернопіль1” встановили, що роботи на старому кладовищі проводили працівники комунального підприємства «Лісопаркове господарство». За обрізку старих і аварійних насаджень підприємство отримало майже 50 тисяч гривень. Отримати коментар представників “Лісового господарства” знімальній групі не вдалося — кабінет був закритий, на дзвінки ніхто не відповів.

Міський голова Бучача Віталій Фреяк повідомив, що поспілкуватися про інцидент може тільки телефоном. За його словами, робітники просто чистили цвинтар. Єдине — справу не встигли довести до кінця. Могили, відзначив Віталій Фреяк, насправді не поруйновані, а якщо і впали, то від часу.

Втім більшість надгробків зроблені з вапняку. І цей матеріал не дасть збрехати, коли саме тріс виріб. Свіжа тріщина завжди світліша, переконаний Олег Гребеньовський.

Активіст закликає місцевих не бути байдужими та не мовчати про руйнування давніх поховань, бо цінність цих надгробків велика для історії і Бучача, і України загалом. Окрім цього,  на кладовищі поховано чимало поляків, і цими могилами опікуються їхні родичі.

Зазначимо, в Україні за наругу над могилами зловмисників можуть притягнути до кримінальної відповідальності.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,