25.04.2024

Змінити умови примусового лікування у психзакладах просить змінити тернополянка

Ваша реклама

Лікування у психіатричному закладі — лише за згодою хворого. Такі вимоги українського законодавства. Якщо такої немає, і в усіх інших випадках – примусове лікування можливе лише за відповідного рішення суду. Проте аби отримати вирок суду, людям із психіатричними діагнозами доводиться чекати. Зазвичай більше доби. За цей час їхній стан загострюється. Тому рідні і близькі пацієнтів закликають змінити норми закону.

Серед осіб, які закликають законотворців змінити умови примусового лікування, і тернополянка Оксана Бойсюк. Жінка є опікункою брата з шизофренією. У чоловіка — довічна група інвалідності. Проте щоразу, аби під час погіршення самопочуття, Оксані доводиться чекати на дозвіл суду, аби брата госпіталізували. Це негативно впливає на його здоров’я.

Тому Оксана Бойсюк звернулася до народної депутатки Людмили Марченко, аби на законодавчому рівні розглянути зміни порядку прийняття рішення щодо примусового лікування – без судової системи, лише за згоди лікаря та опікуна.

Людмила Марченко спрямувала це звернення у Мінсоцполітики і окремо обговорила питання із Міністеркою Оксаною Жолнович.

“Згідно цієї міжнародної конвенції розуміння прав людини, в цій ситуації воно буде порушеним, якщо визначатиметься прав людини надавати чи не надавати свідчення про себе чи про своє здоров’я, якщо без відсутності того, хто хворіє. У даному випадку у нас є брат. Міністерство в особі Міністерки мають прокоментувати моє звернення і правовий комітет теж прокоментує, чи можна зробити такі зміни, — відзначила пані Людмила.

Наразі поки триває воєнний стан, додає Людмила Марченко, народні обранці розглядають законопроєкти, які імплементуються з Європейським союзом, або які стосуються воєнного положення. Тому рішення щодо ситуації пані Оксани, скоріше за все, будуть приймати на рівні комітету.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,