20.04.2024

Жити або виживати: чи відчули тернопільські пенсіонери підвищення пенсій

Креатор буд

Лише за останніх півроку в кишенях  пенсіонерів стало більше грошей. Принаймні так заявили в Мінсоцполітики.

За шість місяців українцям поступово, та все ж виплатили на 784 гривні більше. Йдеться про середню пенсію, яка зросла на 25%. На перший погляд не погані зміни. Та чи відчутні? Адже зросли і ціни на стандартний продуктовий кошик. Дані статистики це підтверджують.

За словами начальниці відділу збирання даних статистики цін головного управління статистики у Тернопільській області Ольги Колодій, за пів року суттєво подорожчали олія, цукор, крупи, фрукти. Також зріс у ціні рис, хліб, риба, м’ясопродукти.

Пенсіонери першими відчули ріст цін. Хоч піднімали їх поступово. Добре знає коли і ніскільки їй підняли пенсію пані Марта. Розповіла, що влітку отримала більше грошей, тож тепер загальна сума її пенсійного доходу –  1885 гривень. Жінка зізналася, що цієї суми на прожиття дуже мало, адже крім продуктів треба ще заплатити комунальні послуги, купити одяг і відкласти на ліки. Усе це на 1885 гривень в місяць.

Натомість у Пенсійному фонді області наводять інші цифри. Нині середній розмір пенсії на Тернопільщині – 2 988 гривень, а це на 356 гривень більше ніж минулоріч. Востаннє перерахунок пенсій для деяких категорій населення проводили влітку.

За словами заступника начальника головного управління пенсійного фонду України у Тернопільській області Володимира Івахова, загалом спеціалісти провели перерахунки пенсій більш, ніж 240 тисяч пенсіонерів нашої області. Відчули підвищення пенсії понад 118 тисяч.

Та є позитиви – вже в жовтні здійснять наступний перерахунок таких виплат. Це стосується пенсіонерів, яким більше 75-років.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,