29.03.2024

Життя без пластику: у тернопільських магазинах припинять продавати тонкі поліетиленові пакети

Ваша реклама

Тернополянка Анастасія Тімофеєнкова відмовлятися від пластику у своєму житті почала два роки тому. Почала з того, що пошила собі торбинки.

Окрім них в екоарсеналі Насті замість одноразових приборів є набір для їжі, а ще багаторазова пляшка, замість пластикової. Свій шлях до екосвідомості дівчина будує не сама. Вона змогла переконати рідних, і таким чином зменшити кількість поліетиленових пакетів вдома. Важче було переконати продавців в магазинах, що пластиковий пакет їй справді не потрібний, пригадала тернополянка.

Вже скоро у всіх українців не буде вибору – брати пакет чи ні. Верховна Рада заборонила використовувати поліетиленові товщиною до 50 мікрометрів, тобто так звані пакети-майки, які витримують до 5-ти кг ваги і розкладаються сотні років. Тернополяни такій ініціативі тільки раді. Хтось вже потроху почав змінювати поліетилен на екоторбинки.

Депутати ухвалили закон 1-го червня. Аби підготуватися, підприємці матимуть пів року. Така ініціатива, за словами експертів, дасть поштовх і для інших екологічно вмотивованих проєктів.

Зазначимо, продавці не зможуть пропонувати пластикові пакети. За їх реалізацію держпродспоживслужба штрафуватиме на суму від 2 до 17 тисяч гривень, або до 34 тисяч, якщо порушення закону повторюватимуться. Маркування eco- чи bio- на пакетах, які такими не є – теж порушення.

Використовувати надтонкі пластикові пакети обмеженого розміру дозволять лише для пакування чи транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду. Але і їх буде необхідно замінити на екологічну альтернативу до 2023 року. Великі та цупкі пакети ще залишаться. Але за новим законом на них встановлять таку мінімальну ціну, яка б стимулювала їх не використовувати.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,