23.04.2024

“Заслужений журналіст України”: хто “за” і “проти” скасування такої відзнаки

Ваша реклама

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів закликала президента Володимира Зеленського скасувати звання “Заслужений журналіст України”. Причина, зокрема, що це елемент нагородної системи Радянського Союзу.

Ініціативу почали активно обговорювати у медіасфері. Читаючи позиції представників ЗМІ можна сказати, одні – абсолютно погоджуються із запропонованим, інші – категорично проти. Серед останніх – радіожурналіст, заслужений журналіст України Євген Баров. Він підкреслив, що кожна професія має право бути відзначена. Адже люди віддано працюють.

Заначимо, у законі України передбачено понад 40 почесних звань для представників різних професій. Якщо забирати звання “Заслужений”, тоді для всіх, переконаний пан Євген. Він також додав, що на Тернопіллі є багато видатних журналістів і фотокореспондентів, які десятки років присвятили професії і звання отримали заслужено.

Тільки починає шлях у журналістиці Міла Орлик – студентка третього курсу ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, яка проходить практику на телеканалі Тернопіль1.  Дівчина розповіла, що коли обирала професію, то мріяли стати не лише успішною фахівчинею, а й заслуженою. Тому їй важливо, щоб її робота була нагороджена суспільством.

А от скасувати звання “Заслужений журналіст України” підтримали, зокрема, у Центрі демократії та верховенства права. Тут зауважують – найвищою нагородою від держави є не відзнака, а прозорість і підзвітність влади, безпека журналістів, швидке і професійне розслідування злочинів та справедливе покарання винних.

Своє обурення висловили у Національній спілці журналістів України. Зауважують, для них це почесне звання і його варто розглядати як обов’язок держави відзначати громадян за заслуги перед Україною. На Тернопільщині ж учасники спілки переконані, – особливо для молоді це одне із небагатьох заохочень залишитися у професії, на фоні масового закриття редакцій газет через відсутність фінансування.

Заслужений журналіст Євген Баров поділився, для нього ця відзнака – більше моральна винагорода, за чесно виконану роботу . Якихось особливих пільг тут немає. Лише доплата до пенсії у вигляді 25% від прожиткового мінімуму. На сьогодні це 567 гривень. Хоча у свій час, згадує, отримував і погрози за свою роботу.

Додамо, як заначив ініціатор пропозиції, аби Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України рекомендувала главі держави припинити практику присвоєння звань «заслужений журналіст України» Максим Кречетов, позбавляти звання тих, хто його же отримав – не будуть. Натомість призначатимуть державні стипендії видатним діячам інформаційної сфери, не лише журналістам.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,